Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
 Sesli Dinleme 1
Türkiye’de Bölgeler Arası Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Farklarının Azaltılmasına Yönelik Politikalar: Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (gap) İncelenmesi
2022
Dergi:  
Aurum Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir ülkedeki gelişmişlik düzeyinin bölgeler arasında dengeli olması, farklılığın az olması önemlidir. Bu bağlamda homojen, polarize ve plan bölge şeklinde üç tür bölge ön plana çıkmaktadır. Ülkenin bölgelere, bölgelerin de türlere ayrılmasının sonucunda bölgesel kalkınmanın sağlanması amaçlanır. Bölgesel kalkınma, bölgelerarası dengesizliklerin giderilmesi, bölgede bulunan iktisadi ve toplumsal potansiyellerin faaliyete geçirilmesiyle refah düzeyinin yükseltilmesini ifade etmektedir. Türkiye’de özellikle 1950’li yıllardan itibaren bölgesel politikalar önem kazanmış ve ülke kalkınmasının bir parçası olarak görülmüştür. Bu kapsamda ülkedeki bölgeler için birçok proje hayata geçirilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sahip olduğu kaynaklardan faydalanılması fikriyle bütünleşik ve çok sektörlü bir kalkınma projesi olarak Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), 6 Kasım 1989’da Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile başlatılmıştır. Bu proje 9 ili kapsayan ve Cumhuriyet tarihinin en etkin şekilde uygulanan projesi olma özelliğini taşımaktadır. Proje kapsamında master plan, bölge kalkınma planı, eylem planları ve kalkınma programları uygulanmaktadır. Günümüzde halen devam eden ve GAP bölgesindeki illerde tarım, enerji ve sanayi başta olmak üzere birçok sektör için iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi için hazırlanan ve uygulanan GAP kapsamında 2000’li yıllar sonrası gelişmeler istatistiki veriler aracılığıyla incelenmiştir. Bu bağlamda seçilmiş sektörlerdeki gelişmeler ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Policies For Reducing Inter-regional Socio-economic Development Differences In Turkey: An Investigation Of The Southeastern Anatolia Project (gap)
2022
Yazar:  
Özet:

It is important that the level of development in a country is balanced between regions and that the difference is low. Three types of regions come to the fore as homogeneous, polarized and plan regions in this context. It is aimed to ensure regional development as a result of the division of the country into regions and regions into types. Regional development means raising the level of welfare by eliminating interregional imbalances and activating the economic and social potentials in the region. Especially since the 1950s, regional policies have gained importance and have been seen as a part of the country’s development in Turkey. Therefore, many projects have been implemented for regions in the country. Southeastern Anatolia Project (GAP), as an integrated and multi-sectoral development project with the idea of benefiting from the resources of the Southeastern Anatolia Region, was initiated with the Decree-Law (KHK) published in the Official Gazette on 6 November 1989. This project has the feature of being the most effectively implemented project in the history of the Republic, covering 9 provinces. Master plan, region development plan, action plans and development programs are implemented within the scope of the Project. Currently, improvement works continue for many sectors, especially agriculture, energy and industry in the provinces in the GAP region. In this study, the developments after the 2000swithin the scopeof the GAP, which was prepared and implemented for the Southeastern Anatolia Region, were examined through statistical data. In this context, developments in selected sectors are discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Aurum Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 117
Atıf : 168
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini