Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 127
 İndirme 45
Okul Oncesi Donem Cocugu Olan Ebeveynlerin İletisim Becerileri Ile Cocuklarinin Sosyal Becerileri ve Problem Davranislari Arasindaki İliskinin İncelenmesi*
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma okul öncesi dönem çocuğu olan ebeveynlerin iletişim becerileri ile çocuklarının sosyal becerileri ve problem davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında Erzurum ilinin Aziziye, Palandöken ve Yakutiye merkez ilçelerinde bulunan resmi ilköğretim okullarının anasınıfları, bağımsız anaokulları, özel ilköğretim okullarının anasınıfları ve özel anaokullarına devam eden 48-72 aylık çocuklar ve aileleri oluşturmaktadır.  Araştırmanın örneklemini evrenden tesadüfi küme örnekleme formülü kullanılarak belirlenmiş 577 çocuk ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada “Genel Bilgi Formu”, “Sosyal Beceri Ölçeği”, “Problem Davranış Ölçeği” ve ‘‘Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı’’ kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; ebeveynlerin iletişim becerilerinin; anne-baba değişkeni, annenin öğrenim durumu ve babanın öğrenim durumuna göre farklılık gösterdiği (p<0.05); ebeveyn evlilik yılı değişkenine göre ise farklılık göstermediği saptanmıştır (p>0.05). Çocukların ‘‘Sosyal Beceri Ölçeği’’nin toplamından aldıkları puanlar ile ebeveynlerinin ‘‘Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı’’nın Konuşma, Dinleme, Sözsüz İletişim, Empati ve Mesaj alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Çocukların ‘‘Problem Davranış Ölçeği’’nin toplamından aldıkları puanlar ile ebeveynlerin ‘‘Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı’’nın Konuşma, Sözsüz İletişim ve Empati alt boyutlarından aldıkları puanlar arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). 

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between The Communication Skills Of The Parents With A Pre-school Child and The Social Skills Of Their Children and Problem Behavior*
2019
Yazar:  
Özet:

The research was conducted with the aim of studying the relationship between the communication skills of the parents who are a pre-school child and the social skills of their children and the problem behavior. The universe of research 2015-2016 Education teaching year forms 48-72 months of children and families of the official primary schools located in Aziziye, Palandöken and Yakutiye central districts of the Erzurum province, independent primary schools, primary primary schools and private primary schools.  The sample of the study was made by 577 children and parents identified using the random group sample formula from the universe. The study used "General Information Form", "Social Skills Scale", "Problem Behavior Scale" and "Mother-Father-Child Communication Assessment Tool". The study found that the communication skills of the parents vary according to the parent-parent variable, the mother’s educational status and the father’s educational status (p<0.05); the parents vary according to the variable of the year of marriage (p>0.05). It has been found that the points that children receive from the sum of the "Social Skills Scale" and the points that their parents receive from the sub-dimensions of the "Mother-Father-Child Communication Assessment Tool" of Speech, Hearing, Wordless Communication, Empathy and Message are in a positive direction and a meaningful relationship (p<0.05). The scores that children obtain from the total "Problem Behavior Scale" and the scores that parents obtain from the "Mother-Father-Child Communication Assessment Tool" from the subdimensions of Speech, Wordless Communication and Empathy are found to have a negative and meaningful relationship (p<0.05).

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.099
Atıf : 16.017
2023 Impact/Etki : 0.583
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi