Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Acil Serviste Tüp Torakostomi Uygulanmış Hastaların İncelenmesi
2022
Dergi:  
Journal of Anatolian Medical Research
Yazar:  
Özet:

Amaç: Acil tıp hekimleri veya göğüs cerrahisi hekimleri tarafından tüp torakostomi uygulanan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma retrospektif olarak Ocak 2010 ile Aralık 2014 yılları arasında 5 yıllık süreçte yapıldı. Hastalara hangi tanılarla tüp torakostomi uygulandığı, tanı konulurken yapılan görüntüleme teknikleri ve hastaların sonlanışı araştırıldı. Ayrıca acil tıp hekimleri ile diğer cerrahi branşlar tarafından uygulanan tüp torakostomi işlemleri kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya 638 hasta dahil edildi. Hastaların %76,60’ı erkek, %23,40’ı kadındı. Hastaların yaş ortalaması 47,1; minimum değer 3, maksimum değer 93’tü. Hastaların radyolojik kayıtları incelendiğinde; %19,50’ sine sadece akciğer grafisi, %44’ üne sadece toraks BT, %36,50’ sine ise hem akciğer grafisi hem de Toraks BT çektirildiği görüldü. Yapılan bu görüntülemelerde %75,50 oranda pnömotoraks, %22,90 oranda plevral mayi, %17,10 oranda da hemotoraks bulundu. Pnömotoraks sebepleri irdelendiğinde %49,20 oranla en sık travmatik pnömotoraks, plevral mayi sebeplerinde %15,40 oranla maligniteye sekonder olduğu ve hemotoraks sebeplerine bakıldığında ise %16,70 oranla yine travmaya sekonder olduğu izlendi. Travmatik hastalara bakıldığında pnömotoraks dışı ek toraks patolojisi en sık %38,10 oranla kot fraktürü olduğu; yine bu hasta grubunda pnömotoraks dışı ek sistemik patolojinin %32,60 oranla kas-iskelet patolojisi olduğu görüldü. Hastaların acil serviste sonlanışlarına bakıldığında en sık %54,20 oranla yoğun bakım ünitelerine yatırıldığı ve %3,80 inin ise acil serviste eksitus olduğu görülmüştür. Acil tıp hekimleri ile diğer cerrahi branş hekimleri tarafından uygulanmış olan tüp torakostomi işlemlerinde de istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmişti. Sonuç: Toraks travmaları eşlik eden ekstratorasik yaralanmalar ve hayati organları ilgilendiren yaralanmalara neden olduğu için hızlı ve sistematik olarak değerlendirilmeli ve gerekli tedavi vakit kaybetmeden uygulanmalıdır. Mortalite ve morbidite oranlarının zamana karşı savaşla düşürülebileceği unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Patients With Tube Thoracotomy In Emergency Department
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: It was aimed to examine the demographic and clinical characteristics of patients who underwent tube thoracostomy by emergency medicine physicians or thoracic surgeons. Material and Methods: This study was conducted retrospectively over a 5-year period between January 2010 and December 2014. The diagnoses for which tube thoracostomy was applied to the patients, the imaging techniques used during diagnosis, and the outcome of the patients were investigated. In addition, tube thoracostomy procedures performed by emergency medicine physicians and other surgical branches were compared. Results: 638 patients were included in the study. 76.60% of the patients were male and 23.40% were female. The mean age of the patients was 47.1 the minimum value was 3, the maximum value was 93. When the radiological records of the patients were examined It was observed that only chest X-ray was taken in 19.50%, only thorax CT in 44%, and both chest X-ray and thorax CT in 36.50%. In these imagings, 75.50% of pneumothorax, 22.90% of pleural fluid and 17.10% of hemothorax were found. When the causes of pneumothorax were examined, it was observed that traumatic pneumothorax was the most common with a rate of 49.20%, it was secondary to malignancy with a rate of 15.40% in the causes of pleural fluid, and when the causes of hemothorax were examined, it was secondary to trauma with a rate of 16.70%. Considering the traumatic patients, it was found that the most common additional thoracic pathology other than pneumothorax was rib fracture with a rate of 38.10% Again in this patient group, the additional systemic pathology other than pneumothorax was found to be musculoskeletal pathology with a rate of 32.60%. Considering the outcomes of the patients in the emergency department, it was seen that 54.20% of the patients were admitted to the intensive care units most frequently and 3.80% of them died in the emergency department. Statistically significant differences were also found in tube thoracostomy procedures performed by emergency medicine physicians and other surgeons. Conclusion: Since thoracic traumas cause accompanying extrathoracic injuries and injuries involving vital organs, they should be evaluated quickly and systematically and the necessary treatment should be applied without delay. It should not be forgotten that mortality and morbidity rates can be reduced by a battle against time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Anatolian Medical Research

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 140
Atıf : 64
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini