Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 292
 İndirme 86
 Sesli Dinleme 1
Türk Demokrasi Tarihinde Millet Partisi ve Osman Bölükbaşı Üzerine Bir İnceleme (1948-1973)
2018
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Demokratik toplumlarda; muhalefet, demokrasinin gelişmesinde en büyük aktörlerden biridir. Her yönetimde; iktidar zamanla halkla bağlarını koparıp toplumdan uzaklaşabilir. Bu zaman diliminde hukuk kurallarını ve demokratik uygulamaların gerekliliğini iktidara hatırlatmak muhalefete düşer. Demokrasinin toplumların yaşam biçimi olması aşaması sorunsuz olmamıştır. En çağdaş diye isimlendirdiğimiz toplumlarda da bazı dönemlerde demokrasiyle bağdaşmayan davranışlar sergilenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nden önce ülkemizde siyasi anlamda muhalefetin varlığı mevcuttu. Cumhuriyet Döneminde ilk çok partili hayata geçiş denmeleri olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve akabinde uygulanan Serbest Cumhuriyet Fırkası demokrasi yolunda iyi bir sınav vermemiştir. Türkiye’de çok partili hayata geçiş dönemi olan 1946-1950 yıllarında milliyetçi muhafazakâr nitelikte Millet Partisi kurulmuştur.1948’de Millet Partisi olarak kurulan parti zamanla Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi gibi isim değişikliğinkilerine giderek siyaset arenasında var olmuşlardır. Milet Partisi ve devamında farklı olarak isimlendirilen parti 1948’deki ideoloji ve tutum ne ise partinin 1977 de kendini feshine kadar genel olarak aynı misyonda görevini sürdürmüştür. MP, CMP, CKMP’ ye yön veren kişilerden ilki Osman Bölükbaşı olmuştur. Bundan dolayı halk dilinde bu partilere Osman Bölükbaşı Partisi denmiştir. Bu isimlendirmede Bölükbaşının parti kurullarıyla her şeyi uygulama ve tartışmaya açmaması, kendi düşüncesinin parti eylemlerinde ağırlıklı olması da etkendir. Bölükbaşı’nın siyaset ettiği alan aslında Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesidir. İktidara gelemese de Osman Bölükbaşı’nı hem siyaset erbabı hem de tüm Anadolu tanımıştır. Osman Bölükbaşı birçok kez konuşmalarından dolayı tutuklansa da bildiğini açıkça söylemekten geri durmayan bir siyasetçi olarak Türk demokrasi tarihinde yerini almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini