Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Xıx. Yüzyılın İkinci Yarısından Xx. Yüzyıla Kadar Konya’da Yaşanan Çiçek Salgını ve Telkîh-i Cederî
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihsel süreçte pek çok dünya devletini derinden etkileyen salgın hastalıkların başında kolera, veba, frengi, sıtma ve çiçek gibi hastalıklar gelmektedir. Osmanlı Devleti de özellikle XIX. yüzyıldan itibaren diğer dünya devletleri gibi çiçek salgınlarına maruz kalmıştır. Devlet yaşadığı siyasi buhranlar, askeri kayıplar ve ekonomik bunalımlara rağmen salgın süresince yürüttüğü sağlık politikaları neticesinde bu süreci başarılı bir şekilde yürütmeye çalışmıştır. Çiçek hastalığı ile mücadele kapsamında en önemli tedavi yöntemi aşılama olmuştur. Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan ve Orta Anadolu’nun önemli yol güzergâhı üzerinde bulunan Konya vilayeti çiçek hastalığından etkilenen merkezlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Vilayet ve vilayete bağlı sancak, kaza ve nahiyelerde de çiçek vakalarına rastlanılmıştır. Devlet salgınlara karşı vilayete aşı memurları, boş ve dolu aşı tüpleri gibi sıhhi ekipmanlarla sağlık personeli göndererek destek olmaya çalışmıştır. Bu çalışma; Osmanlı Devleti’nde yaşanan çiçek salgını vakalarının bir örneğini teşkil etmektedir. Çalışma Başkanlık Osmanlı Arşivi vesikaları, dönem kaynakları, vilayete ait salnameler ve çeşitli bilimsel araştırma-inceleme eserleri doğrultusunda kaleme alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Xix. Yuzyilin İki̇nci̇ Yarisindan Xx. Yuzyila Kadar Konya’da Yasanan Ci̇cek Salgini ve Telkîh-i̇ Cederî
2021
Yazar:  
Özet:

In the historical process, the epidemic diseases that deeply affected many world states are the beginning of diseases such as cholera, Ebola, cranberries, cranberries and flowers. The Ottoman state, especially the 19th century. It has been exposed to flower epidemics since the century, like other countries in the world. Despite the political disruptions, military losses and economic disasters the state has tried to successfully implement this process as a result of its health policies during the epidemic period. The most important method of treatment in the fight against the flower disease was vaccination. The province of Konya, which is the capital of the State of Selçuklu and located on the important road route of Central Anadolu, is one of the centers affected by flower disease. The township and the township have been found in flower cases, accidents and crashes. The state has sought to be supported by sending medical staff with medical equipment such as vaccine tubes, vaccine officers, vaccine tubes, vaccine tubes, and vaccine tubes. This study is an example of cases of flower epidemic in the Ottoman State. The work was carried out in accordance with the presence of the Ottoman Archive, periodic resources, the province's spellings and various scientific research-examination works.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 803
Atıf : 2.395
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini