Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 74
 İndirme 4
Gaziantep’te Salgın Hastalıklar ve Alınan Tedbirler (1923-1933)
2020
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu’da salgın hastalıkların ortaya çıkmasında ve geniş bölgelere yayılmasında birçok neden vardı. Özellikle Osmanlı Devleti’nin son döneminde girmiş olduğu savaşları kaybetmesi ile beraber Anadolu’ya yoğun bir göç hareketi başlamıştır. Bu duruma ekonomik koşulların elverişsizliği, açlık ve yokluk gibi nedenler de eklenince bulaşıcı hastalıkların yayılması daha da artmıştır. Bu dönemde ortaya çıkan sıtma, frengi, trahom, verem ve çiçek gibi salgın hastalıklardan dolayı çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. TBMM’nin açılmasıyla beraber hükümetler salgın hastalıklarla mücadele etmiş ve halkın sağlığını korumaya çalışmıştır. Öncelikle Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı kurulmuş ve sağlık hizmetleri bir elden idare edilmiştir. Bunun yanında hastane, dispanser, muayenehane gibi yerler açılmış ve seyyar teşkilatlar oluşturulmuştur. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Gaziantep’te de salgın hastalıklar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle TBMM diğer şehirlerde olduğu gibi Gaziantep’teki salgınlarla da yakından ilgilenmiştir. Bu şehirde yaygın olarak görülen trahom, sıtma, çiçek, frengi ve grip salgınlarına karşı mücadele edilmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında sürdürülen mücadele bütçenin imkânları ölçüsünde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada 1923-1933 yılları arasında Gaziantep’te görülen salgın hastalıklar ve bu hastalıklara karşı alınan tedbirler araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Infectious Diseases and Treatments In Gaziantep (1923-1933)
2020
Yazar:  
Özet:

There were many reasons for the appearance and spread of epidemic diseases in Anatolia. Especially with the loss of the wars that the Ottoman State entered in the last period, an intense immigration movement to Anadolu began. As the cause of economic disadvantages, hunger and absence is added to this situation, the spread of infectious diseases has increased. Many people have lost their lives due to epidemic diseases such as scratch, frengi, trahoma, verem and flower that occurred during this period. With the opening of the TBMM, the governments fought against epidemic diseases and tried to protect the health of the public. Firstly, the Ministry of Health and Social Affairs was established and health services were managed by one hand. In addition to this, hospitals, dispanser, examination facilities have been opened and travel agencies have been established. In the early years of the Republic, epidemic diseases occurred in Gaziantep. Therefore, TBMM has been closely concerned with epidemics in Gaziantep as in other cities. This city has been widely seen in the fight against trauma, scratch, flowers, frange and influenza epidemics. In the first years of the Republic, the struggle was carried out to the extent of the possible budget. This study examined the epidemic diseases observed in Gaziantep between 1923-1933 and the measures taken against these diseases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 759
Atıf : 1.450
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini