Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 45
 İndirme 12
GELENEKSEL VE MODERN PORTFÖY YÖNETİMİNİN AMPİRİK SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: BİST UYGULAMASI
2018
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Markowitz’in ortaya koyduğu modern portföy teorisi (MPT) ile geleneksel portföy teorisi (GPT), sonuçları itibari ile ampirik olarak Borsa İstanbul üzerinde incelenmiştir. Bu amaçla 2003-2008 ve 2012-2017 yılları arasında haftalık fiyat verisi olan 230 hisse senedi kullanılmıştır. Geleneksel ve modern portföy teorisi modeliyle oluşturulan portföyler gerçekleşen sonuçları itibari ile Sharpe performans ölçütü bakımından karşılaştırılmıştır. Sonuçta MPT ile oluşturulan portföylerin GPT ile oluşturulan portföylere göre daha iyi sonuçlar üretmediği tespit edilmiştir. Bu sonuç hem yükselen hem düşen piyasalarda geçerli olmuştur. Düşen piyasalarda geleneksel yöntemlerle oluşturulan portföylerin ortalama Sharpe rasyosu -0,79; ortalama varyans modeli ile oluşturulan portföyler için -0,78’dir. Ortalamalar arasındaki fark ise istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Yükselen piyasalarda ise aynı oranlar geleneksel yöntemlerle oluşturulan portföyler için 0,24 ; ortalama varyans modeliyle oluşturulan portföyler için 0,15 olup ortalamalar arası fark yine anlamsızdır. Oysaki hem düşen hem yükselen piyasalar için ortalama varyans modeli ile oluşturulan portföylerin beklenen Sharpe rasyoları GPT ile oluşturulanlarınkinden daha yüksek ve aralarındaki farklılıklar istatistiksel açıdan anlamlıdır. Bu sonuç; literatürde yer alan farklı örneklemlere sahip çalışmaların sonuçları ile uyumludur. Türkiye sermaye piyasalarında bu alanda yapılmış çalışmaya rastlanmaması çalışmayı önemli kılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 469
Atıf : 733
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty