Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 6
Türkiye’deki Katılım Bankalarının Etkinlik Analizi: Özel ve Kamu Bankalarının Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyada İslami bankacılık veya faizsiz bankacılık ismiyle anılan katılım bankacılığı ilk olarak İslam ülkelerinde faaliyet göstermekteyken, sonrasında ise Dünya genelinde faaliyet göstermeye başlayan bir bankacılık türü haline gelmiştir. Türkiye’de 1985 yılında Özel Finans Kurumları (ÖFK) adı altında faaliyetlerine başlayıp “19.10.2005 tarihli 5411 sayılı Bankacılık Kanunu” ile banka statüsü kazanarak 2006 yılından itibaren Katılım Bankası adı altında faaliyetlerini sürdürmektelerdir. Türkiye’de katılım bankaları özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazanmıştır. Türkiye’de 2015 yılının son çeyreğine kadar sadece özel bankalar tarafından hizmet verilirken 2015 yılında kamu bankalarının da bu alana yönelmesiyle daha fazla önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu katılım bankalarının fon toplama ve fon kullandırma yöntemlerinin etkinliklerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2016-2020 yıllarını kapsayacak çeyreklik veriler Veri Zarflama Analizi yardımıyla analiz edilerek etkinlik değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca özel ve kamu bankalarını etkinliklerini ölçmek için CCR & BCC girdi ve çıktı modelleri kullanılarak veriler karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları Türkiye’deki özel katılım bankalarının personel sayısı, şube sayısı, net kar, toplam aktif ve kullandırılan fonlarına bakımından kamu katılım bankalarının önünde olduğu net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis of participating banks in Turkey: Comparison of private and public banks
2021
Yazar:  
Özet:

In the world, participation banking, known as Islamic banking or interest-free banking, has become a type of banking that first operates in Islamic countries and then begins to operate throughout the world. In Turkey, in 1985 they began their activities under the name of Special Financial Institutions (SFK) and with the "Banking Act No. 5411 dated October 19, 2005" the bank status was gained and since 2006 they have continued their activities under the name of Participating Bank. In Turkey, the participating banks have gained a great momentum especially after the 2000s. In Turkey until the last quarter of 2015, only private banks served, while in 2015 public banks also gained more importance with the direction of this area. In this study, the aim is to compare the effectiveness of the methods of funding and funding of private and public participation banks operating in Turkey. In this context, the quarterly data that will cover the 2016-2020 years are analyzed with the help of Data Coverage Analysis and the effectiveness values are calculated. The data is also compared by CCR & BCC entries and output models to measure their activities by private and public banks. The results of the analysis clearly show that private participation banks in Turkey are in front of public participation banks in terms of their staff, branch number, net profit, total active and used funds.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 809
Atıf : 2.435
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi