Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 11
Nietzsche’deki Üstinsan Düşüncesinin Fikir Babası Olarak “kallikles”
2020
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Felsefe tarihinin geleneksel metafizik anlayışlarına, modern dünyanın yerleşik ahlaki değerlerine ve Hristiyanlığa yönelttiği eleştiriler ile adından söz ettiren Nietzsche, çağına karşı yapmış olduğu toptan bir karşı çıkış ile tanınır. Nietzsche’ye göre hayatı sürdürmeyi sağlayan değerler değerini kaybetmiş, sağlam temeller üzerinde durmamakta ve böylece soylu bir yaşam sürdürmeyi imkânsız hâle getirmektedir. Çünkü var olan değerler zayıf, güçsüz karakterli insanlar tarafından belirlenmekte ve ruhen fakir olana neyin yaradığına bağlı kılınmaktadır. Sempati, tevazu ve merhamet gibi özellikler erdem seviyesine çıkarılmakta, eşitlik yüceltilmekte, güçlü ve bağımsız birey ise tehlikeli ve kötü olarak değerlendirilmektedir. Böylesi bir durum insanı ve yaşamı sahteleştirmektir. Eğer hayatı idame ettiren değer yapısı çökmüşse değerlerin yeniden değerlendirmesi şarttır. Bu noktada Nietzsche, insanı kendi iradesi aracılığıyla kendi hayatının sorumluluğunu almaya davet etmekte, insanı her türlü bağımlılıktan uzaklaştırarak kendi ayakları üzerinde durmaya çağırmakta ve çözüm olarak “üstinsan”ı önermektedir. Hakkındaki bilgiyi Platon’un “Gorgias” diyalogundan edindiğimiz ve Nietzsche’den yaklaşık 24 asır önce yaşadığı varsayılan ünlü bir Sofist olan Kallikles’de de Nietzsche’nin mevcut değerlere yöneltmiş olduğu eleştirilerin benzerlerini görmekteyiz. Tıpkı Nietzsche gibi Kallikles de toplumun “erdem” olarak gördüğü kanaatkârlık, fedakârlık, ölçülü olmak gibi durumları bir erdem olarak kabul etmemektedir. Çünkü bunlar zayıf karakterli insanların uzlaşımı sonucu onların çıkarları gözetilerek elde edilir. Zayıflar, güçlüleri korkutur; onların kazanmasını engeller. Hâlbuki Kallikles, insanlardan bu erdemlere olan bağlarını parçalayarak onlardan kurtulma cesaretini göstermelerini ister. Bu noktada gözünü budaktan sakınmayan “gözü pek” insana işaret etmektedir. Bu görüşü ile Kallikles belki de kendisinden çok sonra yaşayan Nietzsche’nin üstinsan düşüncesini ortaya atmasında fikir babalığı yapmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Idea Of The Supernatural Thought In Nietzsche As The Father Of The "kallikles"
2020
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Nietzsche, referring his name to the traditional metaphysical concepts of philosophy history, to the established moral values of the modern world, and to his criticism of Christianity, is known for his massive opposition to his age. According to Nietzsche, the values that allow life to be sustained have lost their value, do not stand on a solid foundation and thus make it impossible to maintain a noble life. For the existing values are determined by weak, weak people, and spiritually depend on what is useful to the poor. Characteristics such as sympathy, compassion and mercy are raised to the level of virtue, equality is praised, and the strong and independent individual is considered dangerous and evil. This is a way of deceiving man and life. If the value of life is broken, it is necessary to re-evaluate the values. At this point, Nietzsche invites man to take the responsibility of his own life through his will, calls man to stand on his own feet by removing him from all kinds of addiction, and suggests the "supreme man" as a solution. We see similar criticisms in Kallikles, a supposedly famous Sofist who lived about 24 centuries before Nietzsche, which we gained information about it from Platon’s “Gorgias” dialogue. Like Nietzsche, Kallikles does not accept the circumstances such as being a virtue as the “demption” of society, the sacrifice, and the measurement. Because these are achieved by the consensus of the people with a weak character by monitoring their interests. The weak fear the weak; it prevents them from winning. But Kallikles asks people to break their bonds with these virtues and show the courage to get rid of them. In this point, the eye of the man who does not take care of the blind signs. With this point of view, Kallikles made a thought-father in revealing the supernatural thought of Nietzsche, who may have lived far after him.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mavi Atlas

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 1.083
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini