Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Yesevi Topraklarında Ateizm ve Kültürel Sekülerlik Politikaları: 1920-1940 Yılları Arasında Sovyet Yönetiminin Kazakistan’daki İslam Politikası
2020
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kazak Türkleri, VIII. yüzyıldan itibariyle bozkırda İslam’ın kabulü ve şeriat değerlerinin tatbikiyledinî ve sosyal yaşantılarını zenginleştirmişlerdir. Kazaklar arasında Ahmet Yesevi ile başlatılan Sünni kökenli, sûfi ve tasavvuf akaidi etrafında şekillenen bozkır Türk İslam geleneğinin şekillendiğikültürel ivme, Çarlık Rusya’nın Türkistan’ı ilhak süreci sırasında tatbik edilen kültürel sömürü veRuslaştırma siyaseti sebebiyle ağır bir tahribata uğramıştır. İlerleyen yıllarda Bolşevik DevrimiyleRusya’da yönetimi ele geçiren Sovyet yönetiminin tatbik etmiş olduğu ateizm siyaseti sebebiyleKazak toplumu arasında yaklaşık 70 yıl sürecek olan sosyo politik ve dinî değerlere karşı uygulanan baskı ve tecrit politikası artarak devam etmiştir. Çarlık ve Sovyet döneminde medrese, mescit, molla ve imamların faaliyetlerinin yasaklanmasının yanında, Yesevilik anlayışına göre şekillenen kültürel hayata çok farklı yöntemlerle müdahalede bulunulmuştur.Sovyetler, yönetime geldikleri ilk yıllarda bozkırdaki yerli Kazak Türklerinin dinî duygularınadikkatle yaklaşıyordu. Bolşevikler bu dönemde bir taraftan “İşçi Müslümanlara” haklarınınkorunmasına dair vaatler verirken, diğer yandan demokratik ilkelerini yok etmeye çalıştı. 1920’liyılların ikinci yarısında, SSCB’de İslam’a karşı “şiddetli saldırı” politikası başlamıştır. 1920’lerinsonuna kadar güçlenen Totaliter sistem din adamlarına karşı siyasi bir kampanyayı hayata geçirmiştir.OGPU’nun (SSCB’nin Halk Komiserliği Konseyine bağlı Birleşik Devlet Siyasi Yönetimi) organları,ülke Müslümanlarının birleşmesini, inançlı kişiler ve din adamları ile milli aydınların siyasi olarakgüçlenmesini önlemek için çeşitli yöntemler kullanmıştır. Bolşevikler, dinî derneklerin tescili vekayıt altına alınması, camilerin açılması ve kapatılması hususunda kararlar verdi ve kültüre ilişkinmevzuatın kontrol altına alınmasını başardı. Bu yeni komünist düzen, halkın haklarının kısıtlanmasıve ihlal edilmesine neden olmuştur. Nitekim bu dönemde tüm dinî faaliyetler sert bir şekilde idarikontrol altına alınmaya başlanmıştır. Bu kısıtlamalar içerisinde İslamiyet, diğer dinlere nazaran daha fazla saldırıya uğramıştır; çünkü Komünist yönetiminin kurulmasının akabinde Kazakistan’da 1921-1922’de birinci açlık dönemi ve 1926’dan sonra başlatan kollektifleştirme siyaseti; benimsenen yeni iktisadi politika ve elitlerin mülküne el koyulmasıyla gelen ikinci kıtlık ve soykırımın başlatılmasının önünde hiçbir engel kalmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atheism and Cultural Secularity Policies In Yesevi Territories: The Islamic Policy Of The Soviet Government In Kazakhstan Between The 1920-1940s
2020
Yazar:  
Özet:

The Kazak Turks VIII. From the century to the century, the acceptance of Islam and the sharia values have enriched their practical and social lives. The cultural impulse of the Turkish Islamic tradition formed around the Sunnite, Sufy and Tasavvuf akaidi, which began with Ahmet Yesevi among the Kazakhs, has been severely destroyed due to the cultural exploitation of the Tsarish Russia in Turkistan during the process of adhesion and the Russianization policy. In the years to come with the Bolshevik Revolution, the atheism policy that the Soviet government exercised in Russia, and the pressure and isolation policy against social and religious values, which will last between the Kazak society for 70 years, has continued to increase. In the Tsarish and Soviet period, in addition to the prohibition of the activities of medrese, mosque, molla and imam, the cultural life formed according to the concept of Yesevilis was interfered in very different ways.The Soviets, in the first years of their rule, approached the religious feelings of the indigenous Kazakh Turks in the bosque. The Bolsheviks promised, on the one hand, the protection of the rights of “working Muslims”, while on the other hand, they tried to destroy their democratic principles. In the second half of the 1920s, the policy of "violent attack" against Islam began in the Soviet Union. The Totalitarian system, which was strengthened until the 1920s, launched a political campaign against the religious men. The organs of the OGPU (United States Political Administration associated with the People's Commission Council of the SSCB) have used various methods to prevent the unification of the country's Muslims, the political strengthening of believers and religious persons and national cleansers. The Bolsheviks made decisions on the registration of religious associations, the opening and closing of mosques, and managed to control the relationship with culture. This new communist order has led to the restriction and violation of the rights of the people. In fact, during this period all religious activities began to be strictly controlled. Within these limitations, Islam has been more attacked than other religions, because after the establishment of the Communist government in Kazakhstan in 1921-1922 the first period of hunger and the collectivization policy that began after 1926 had no obstacles to the beginning of the second hunger and genocide that came with the adoption of the new economic policy and the elite’s possession.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 919
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini