Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Eşyanın İçinden Konuşmak: Einfühlung ve Nesnel Bağlılaşım Kavramları Açısından Behçet Necatigil’in Şiiri
2023
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Bu makalede modern Türk şiirinin usta şairlerinden Behçet Necatigil’in eşyayı merkeze alan veya ona değinen şiirleri “einfühlung” ve “nesnel bağlılaşım” bağlamında, metin merkezli yöntem doğrultusunda okunarak her iki kavram açısından şairin poetik tutumu açıklanmaya çalışılmaktadır. Batı kaynaklı bu kavramlar kısaca şairin bir nesne veya nesneler dünyası ile özdeşleyim içine girerek onlar üzerinden kendi duygu ve düşüncelerini okura yansıtması anlamına gelmektedir. Birbirleriyle çok yakın ilişki içinde olan “einfühlung” ve “nesnel bağlılaşım” kavramlarının Necatigil’de, Türk şiirinde daha önce hiç olmadığı kadar önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Bu durum, sözü edilen kavramların Necatigil’in şiirine poetik olarak ne kattığına eğilmek gereğini doğurmaktadır. Necatigil kimi şiirlerinde eşyanın ruhuna nüfuz ederek elde ettiği özdeşleşme neticesinde kendi ben’ini eşya aracılığıyla poetik düzlemde dışa vurmakta, bunu yaparken eşyayı birer metafor olarak kullanmaktadır. Böylece eşyanın içinden konuşan şair, o eşyayı sadece bir şiirsel özne, bir başka deyişle paravan olarak kullanmakta ve aslında eşyanın dilinden kendi hislerini açığa vurmaktadır. İncelememizde örnek olarak özellikle Necatigil’in bu tekniği çok belirgin şekilde uyguladığı “Travers” ve “Varsa Ev” şiirleri üzerinde durulmaktadır. Ancak şairin bazen şiirin bütününde olmasa bile bir dize veya söz grubu içerisinde de bu kavramları işaret eden kullanımlara başvurduğu anlaşılmaktadır. Behçet Necatigil’in eşya ile olan bu ilişkisi eşyada kendini duyma ve dile getirme ya da eşyanın kimi özelliklerini kendine atfetme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Her iki durumda da şairin nesneler dünyası ile yoğun ve derinlikli bir iletişim içine girdiği görülür. Böylece ortaya çok katmanlı ve derinlikli bir şiir evreni çıkmaktadır. Necatigil’in bu türdeki her bir şiiri ayrı ayrı ele alınıp yorumlanmayı hak etmektedir.   

Anahtar Kelimeler:

Speaking Through Things: Einfuhlung and Objective Correlation Behcet Necatigil’s Poetry In Terms Of Concepts
2023
Yazar:  
Özet:

In this article, the poems of Behçet Necatigil, one of the master poets of modern Turkish poetry, which center on touch on things, are read in the context of "einfühlung" and "objective correlation", in line with the text-centered method and the poet's poetic attitude is tried to be explained in terms of both concepts.These Western-derived concepts briefly mean that the poet identifies with an object or world of objects and reflects his own feelings and thoughts to the reader through them.It is seen that the concepts of "einfühlung" and "objective correlation", which are very closely related to each other, have a more important place in Necatigil than ever before in Turkish poetry. This situation creates the need to focus on what the mentioned concepts add poetically to Necatigil’s poetry. In some of his poems, Necatigil expresses his self on the poetic plane through objects as a result of the identification he achieves by penetrating the spirit of things, and while doing this, he uses objects as metaphors.Thus, the poet who speaks from within the object uses that object only as a poetic subject, in other words, as a screen, and actually reveals his own feelings through the language of the object.In our analysis, we focus on the poems "Travers" and "Varsa Ev", where Necatigil applies this technique very clearly.However, it is understood that the poet sometimes resorts to uses indicating these concepts within a line or group of words, even if not in the whole poem.This relationship of Behçet Necatigil with things appears in the form of feeling and expressing himself in things or attributing some features of things to himself.In both cases, it is seen that the poet enters into an intense and deep communication with the world of objects. Thus, a multi-layered and deep poetic universe emerges. Each of Necatigil’s poems in this genre deserves to be considered and interpreted separately.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini