Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Gelişimsel Yetersizliği Olan Bireylere İşlevsel Becerilerin Öğretiminde İpucunun Giderek Azaltılmasıyla Öğretimin Kullanımına İlişkin Bir Meta-analiz Çalışması
2023
Dergi:  
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

İpucunun giderek azaltılmasıyla öğretim yönteminde (İGAY) bireyin doğru tepkide bulunması için gerekli olan kontrol edici ipucunun sunulmasıyla öğretime başlanır ve birey bu düzeydeki ipucuna doğru tepkide bulundukça ipucunun yoğunluğu, türü ya da şiddetinde değişiklik yapılarak ipucunun silikleştirilmesi yoluyla daha az kontrol edici ipucu sunulur. Bu sürece ipucunun silikleştirilmesi denir. Bu meta-analiz çalışması, İGAY ‘ın gelişimsel yetersizliği olan bireylere çeşitli becerilerin öğretilmesinde bilimsel dayanaklı bir uygulama olup olamayacağını belirlemek için yapılmıştır. Bunu belirleyebilmek için bu çalışmada (a) bilimsel kesinlik sistemi kullanılmış, (b) İGAY kullanılarak çalışmaların betimsel analizi gerçekleştirilmiş ve son olarak (c) örtüşmeyen veri yüzdesi, ortancayı aşan veri yüzdesi ve Tau-U yaklaşımları kullanılmıştır. Bu çalışmada 2000-2021 yılları arasında gelişimsel yetersizliği olan bireylerde İGAY’ın kullanıldığı toplam 19 çalışma incelenmiştir. Bu meta-analiz çalışmasının bulguları İGAY’ın çeşitli yaş ve yetersizlik gruplarından bireylere iletişim, güvenlik, akademik, öz bakım, küçük kas ve boş zaman değerlendirme becerilerinin öğretiminde etkili bir şekilde kullanılabildiğini göstermektedir. İncelenen 19 çalışmanın tamamında tek denekli araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Anahtar kelimeler: otizm, gelişimsel yetersizlik, meta-analiz, ipucunun giderek azaltılmasıyla öğretim, zihinsel yetersizlik

Anahtar Kelimeler:

A Meta-analysis Of Most To Least Prompting Procedure For Individuals With Developmental Disabilities
2023
Yazar:  
Özet:

Most to least prompting (MLP) is defined as eliminating the prompt over time by starting the teaching with the highest level of prompt that enables the individual to respond correctly. This current systematic review was conducted to identify whether the MLP procedure can be an evidence-based practice for teaching various skills to individuals with DD. To do this, it was (a) used the certainty of evidence system, (b) carried out a descriptive analysis of studies using the MLP procedure (c) effect size was analyzed using Percentage of Non-overlapping Data, Percentage of Data Exceeding the Mean and Tau-U. In this study, a total of 19 studies in which MLP was used in individuals with DD between 2000 and 2021 were examined. In the researches examined, MLP has been used effectively in teaching communication, self-care, and leisure skills to individuals from various age and disability groups. Single-subject research designs were used in all of the 19 studies reviewed.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 577
Atıf : 3.145
2023 Impact/Etki : 0.497
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi