Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 19
 Görüntüleme 181
 İndirme 63
Rekreasyon Bölümü Öğrencilerinin Boş Zaman Yönetimi ile Akademik Başarılarını Etkileyen Örgütsel Faktörler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı rekreasyon bölümü öğrencilerinin boş zaman yönetimi ile akademik başarılarını etkileyen örgütsel faktörler arasındaki ilişkinin bazı demografik değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmaya, Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümünde öğrenim gören 309 (196 erkek ve 113 kadın) kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Wang, Kao, Huan ve Wu (2011) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Akgül ve Karaküçük (2015) tarafından yapılan “Boş Zaman Yönetimi Ölçeği (BZYÖ)” ve Memduhoğlu ve Tanhan (2013) tarafından geliştirilen “Öğrencilerin Akademik Başarılarını Etkileyen Örgütsel Faktörler Ölçeği (ÖBEÖFÖ)” Verilerin analizinde, katılımcıların demografik özelliklerine göre, boş zaman yönetimi ve akademik başarı düzeyleri arasındaki farklılıkları incelemek amacıyla t-Testi ve ANOVA, değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için ise Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularında, t-Testi sonuçlarında “cinsiyet” değişkenine göre ÖBEÖFÖ toplam puanlarında anlamlı farklılık olduğu görülmektedir (p˂0,05) ve bu farklılık erkek öğrencilerin lehinedir. Korelasyon testi sonuçlarında “yaş” değişkenine göre BZYÖ ve ÖBEÖFÖ toplam puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Diğer taraftan, ANOVA testi sonuçlarında “sınıf” değişkenine göre BZYÖ ve ÖBEÖFÖ toplam puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p˂0,05). Ek olarak “rekreatif etkinliklere katılma” değişkenine göre BZYÖ ve ÖBEÖFÖ toplam puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır (p˂0,05) ve bu farklılığın faaliyetlere katılan grubun lehinedir. Korelasyon testi sonucunda “gelir” değişkeni ile BZYÖ “boş zaman tutumu” alt boyutunda pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p˂0,05). Son olarak, BZYÖ ve ÖBEÖFÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p˂0,05). Sonuç olarak, katılımcıların boş zaman yönetimi ve akademik başarı düzeylerinin cinsiyet, sınıf, rekreatif etkinliklere katılma gibi değişkenlere göre farklılık gösterdiği; BZYÖ ve ÖBEÖFÖ arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu ve katılımcıların boş zaman yönetimini olumlu ve doğru bir şekilde yapması durumunda akademik başarı düzeylerinin de olumlu yönde artacağı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Relationship Between The Student's Leisure Management and The Organizational Factors That Influence Their Academic Achievements
2018
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to study the relationship between the leisure management and the organizational factors that influence their academic achievements in the department of recreation according to some demographic variables. The study included 309 people (196 men and 113 women) who studied at the Department of Physical Education and Sports High School Recreation. As a data collection tool, the personal information form prepared by the researchers, developed by Wang, Kao, Huan and Wu (2011) and developed by the Turkish adaptation of Akgül and Karaküçük (2015) "Free Time Management Scale (BZYÖ)" and developed by Memduhoğlu and Tanhan (2013) "Organization Factors Scale Affecting Student Academic Success (ÖBEÖFÖ)" in the analysis of the data, according to the demographic characteristics of the participants, to study the differences between the free time management and academic success levels, the T-Test and ANOVA, the Pearson Corelation analysis was implemented for the study of the relations between the variables. In the findings of the study, the t-Test results showed a significant difference in the total score of the "gender" variable (July0,05) and this difference is the line of the male students. In the correlation test results, there was no meaningful relationship between the total score average of the "age" variable (p>0,05). On the other hand, the ANOVA test results have found significant differences in the total points of BZYÖ and OBEÖFÖ according to the "class" variable (July0,05). Additionally, according to the variable "participation in recreational activities", a significant difference has been identified in the total points of BZYÖ and ÖBEÖFÖ (July0,05) and this difference is the leyen of the group involved in the activities. The correlation test resulted in a meaningful relationship between the "income" variable and the BZYÖ's "free-time attitude" in the lower dimension in a positive direction and a low level (July0,05). Finally, it has been determined that there is a meaningful relationship between the total score average in the positive direction and the low level (July 0.05). As a result, participants’ leisure management and academic achievement levels vary according to variables such as gender, class, participation in recreational events; it can be said that there is a positive low-level relationship between BZYÖ and ÖBEÖFÖ and that the academic achievement levels will also rise in a positive direction if participants do the leisure management in a positive and correct way.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini