Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 6
XVIII. YÜZYILDA EL-HALİL KENTİNDE BİR SOFRA: SİMÂTÜ’L-HALÎL
2021
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Simâtü’l-Halil, Halil İbrahim Sofrası, İbrahim Peygamberin bütün yolcula¬rı ağırlama ve karınlarını doyurma alışkanlığının bir gelenek halini aldığı yüzyıllar boyunca el-Halil kentinde bulunan fakir ve muhtaçlar ile hacılar, sufiler ve seyyahların ağırlandığı bir sofra idi. Halilürrahman Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Halil İbrahim Sofrası aynı zamanda da başta Hz. İbrahim olmak üzere pek çok peygamberin türbesi üzerine kurulmuş olan el-Halil Camiini de bünyesinde barındıran El-Halil Külliyesinin en önemli yapısı olarak külliyeye kendi adını vermiştir. Osmanlı fethi sonrası Osmanlı merkezi yönetiminin hac organizasyonu çerçevesinde önemi artarak devam eden simât için yeni vakıflar kurulmuş, bazı durumlarda vakıflardan tahsisatlar yapılmış veya vakıf kurucularının evlattan nesilleri kesildiğinde vakıf gelirlerinin yönlendirildiği mübarek mekânlardan olmuştur. Bölgeye hac mevsiminde gönderilen surre alayları ile hediyeler gönderilerek çeşitli ihsanlarda bulunulmuş, çalışanlarına tahsisatlar yapılmıştır. Çalışma, Halilürrahman Vakfı külliyesi bünyesinde faaliyet gösteren imaretin, 18. yüzyılda etkinliğini ve bulunduğu coğrafya açısından önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Öncelikle Osmanlı algısında el-Halil kenti ve Haremü’l-Halil’in yeri hacıların ve seyyahların anlatılarına referansla kısaca incelenecektir. Sonrasında Simâtü’l-Halil tanımlanarak, sunulan hizmetler tanıtılacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde imaretin 18. yüzyıldaki durumu imaretin muhasebe kayıtları, görevli atamaları, işleyişi ve yaşanan sıkıntılara ilişkin Dîvân-ı Hümâyun’dan gönderilen hükümlere referansla değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The XVIII. In the city of El-Halil, a SOFRA: SIMÂTÜ L-HALIL
2021
Yazar:  
Özet:

Simâtü’l-Halil, Halil Ibrahim Sofras, Abraham the Prophet’s all-passenger welcoming and the habit of feeding their wives became a tradition throughout the centuries in the city of Al-Halil was a meal where the poor and the needers and the hacks, the sufiers and the travelers were welcomed. The Halilurrahman Foundation, which works within Halil Ibrahim Sofras, is also at the beginning of Hz. Abraham, the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) are the most famous people in the world. After the Ottoman conquest, the Ottoman central administration has established new foundations for the continuing sympathy in the framework of the organization of the hague, in some cases the foundations have been allocated or the founding founders have been from the blessed places where the founding income is directed when the generations are cut off from the child. In the course of the season, the gifts were sent to the area, and the gifts were sent to the staff, and the gifts were sent to the staff. The study aims to reveal its effectiveness in the 18th century and its importance in terms of the geography in which it is located. The work in this framework consists of three sections. First of all, in the Ottoman perception, the city of al-Halil and the place of Haremü'l-Halil will be briefly studied with reference to the stories of the hacks and travelers. After that, we will be able to identify the services offered by Simâtü'l-Halil. In the third part of the study, the state of the construction in the 18th century will be assessed by reference to the provisions sent from the Dîvân-i Hümâyun on the accounting records of the construction, the appointments of the officials, the operation and the difficulties experienced.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.281
Atıf : 3.192
Tarih Araştırmaları Dergisi