Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Sosyal Bilgiler Ogretmen Adaylarinin Kuresel Yetkinlik Duzeylerinin Belirlenmesi / Determination Of Global Competence Levels Of Pre-service Social Studies Teachers
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel çağda meydana gelen olumlu ya da olumsuz birçok değişim, ülkeleri toplumsal yaşamı sürdürülebilir kılmak, daha sağlıklı ve uyumlu toplumlar yaratmak için gerekli adımları atmaya zorlamaktadır. Bu bağlamda, özellikle Birleşmiş Milletler öncülüğünde 2015 yılında 193 ülkenin katılımıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kabul edilmiştir. Bu hedefler kapsamında kabul edilen bireye ilişkin yetkinliklerden biri de küresel vatandaş olma ihtiyacını ortaya koyan küresel yetkinliklerdir. Küresel yetkinlik yerel ve küresel anlamda ortaya çıkan sorunları inceleme, farklı bakış açılarını anlam, saygı duyma ve takdir etme, farklı yerlerden ve kültürlerden bireylerle açık ve etkili iletişim ve etkileşim kurma ve ortak bir görüş olarak sürdürülebilir kalkınma için harekete geçme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının cinsiyet, sınıf düzeyi, küresel konulara ilgi düzeyi, küresel konuları takip etme sıklığı ve küresel konular hakkındaki bilgi düzeyi gibi değişkenler açısından küresel yetkinlik düzeylerini belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans Programında öğrenim gören 1, 2, 3 ve 4. sınıf olmak üzere toplam 216 sosyal bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Brantley-Todd (2017) tarafından geliştirilen ve Karaca-Akarsu ve Özdemir (2021) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Küresel Yetkinlik Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek maddelerinin analizi için SPSS 24 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, demografik değişkenlere ilişkin betimsel analiz sonuçlarına göre, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel konulara ilgi düzeylerinin, küresel konulara ilişkin bilgi düzeylerinin ve küresel konuları takip etme sıklıklarının orta ve yüksek düzeyde olduğu ancak, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel yetkinlik düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, ilgi düzeyi, takip etme sıklığı ve bilgi düzeyi gibi değişkenler açısından anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Global Competence Levels Of Pre-service Social Studies Teachers / Sosyal Bilgiler Ogretmen Adaylarinin Kuresel Yetkinlik Duzeylerinin Belirlenmesi
2023
Yazar:  
Özet:

Many positive or negative changes occurring in the global era force countries to take the necessary steps to sustain social life and create healthier and more harmonious societies. In this context, especially under the leadership of the United Nations, Sustainable Development Goals were adopted with the participation of 193 countries in 2015. One of the competences related to the individual accepted within the scope of these goals is global competences that reveal the need to be a global citizen. Global competence is defined as the ability to examine local and global problems, to understand, respect and appreciate different perspectives, to communicate and interact openly and effectively with individuals from different places and cultures, and to take action for sustainable development as a common vision. The purpose of this study is to determine the global competence levels of pre-service social studies teachers in terms of variables such as gender, grade level, level of interest in global issues, frequency of following global issues and level of knowledge about global issues. Descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consisted of a total of 216 pre-service social studies teachers studying at Anadolu University Faculty of Education, Social Studies Teacher Education Undergraduate Programme in the autumn term of the 2022-2023 academic year, including 1st, 2nd, 3rd and 4th grades. The Global Competence Scale developed by Brantley-Todd (2017) and adapted into Turkish by Karaca-Akarsu and Özdemir (2021) was used as a data collection tool in the study. SPSS 24 programme was used for the analysis of the scale items. As a result of the research, according to the descriptive analyses of demographic variables, it was found that the level of interest of pre-service social studies teachers in global issues, their level of knowledge about global issues and their frequency of following global issues were at medium and high levels; however, the global competence levels of pre-service social studies teachers did not differ significantly in terms of variables such as gender, grade level, level of interest, frequency of following and level of knowledge.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 980
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi