Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 8
Bi̇r Sosyal Medya Sai̇ri̇: Adi̇l Refi̇k Veyi̇soglu, Hayati ve Si̇i̇rleri̇ni̇n Temati̇k İncelenmesi̇
2021
Dergi:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gelenek, günümüzde üzerinde en çok müzakere edilen konulardan biridir. Geleneğin tartışmaya açılmasının temelinde kuşku yok ki modernleşme vakası vardır. Ayvazoğlu geleneği, bir kültürün kendini koruma refleksi ve varlığını sürekli bir yenileme şuuruyla devam ettirme gücü olarak tanımladıktan sonra, yenileşme geleneğin tabii fonksiyonlarından biridir ve bir kültürün sağlığı, modernlik, yenilik diye sunulanlara karşı gösterdiği mukavemetin derecesiyle ölçülmelidir (Ayvazoğlu 2000: 7) der. Bu bağlamada Veyisoğlu’nun şiirleri, Türk halk şiir geleneğinin modern tarzda günümüzdeki devamıdır denebilir. 1951’de Erzincan’da dünyaya gelen Veyisoğlu, lise yıllarında başladığı şiir yazma uğraşını günümüze kadar sürdürmüş, sosyal medya aracılığıyla da okurla buluşmuştur. Veyisoğlu’nun şiirlerinden yapılan bir seçki ile yüz yirmi şiir incelememize esas alınmış, on sekiz ana başlıkta inceleme ve bir değerlendirme yapılmıştır. Şiirleri özgün olmakla birlikte Abdurrahim Karakoç, Ali Akbaş, Erdem Bayazıt, hemşehrisi Metin Tombul gibi bir dönem önceki şairlerinden izler taşımaktadır. O, ağırlıkta halk şiirinin şekil özellikleri içinde (sade bir dil, hece ölçüsü, dörtlük birimi, kafiye örgüsü, mecazları ve söz sanatlarını yerinde kullanarak) az da olsa serbest nazım tarzında yazdığı şiirleriyle insan, millî ve manevi değerler ile güncel temaları bütün boyutlarıyla işlemeye çalışmıştır. Şair, şiirlerinde geleneği günümüze taşımış ve geleceğe kapı aralamıştır. Sosyal medyada yayımlamaya başladığı şiirleri tanınmasına, ilgi görmesine ve övgülere mazhar olmasına sebep olmuştur. Özgün bir söylem geliştirmeyi başaran şair, şiirlerinde taklide düşmemiş, orijinal olmayı başarmıştır. Tematik incelemede aşk, sevgi, milli duygular, memleket sevgisi, din duygusu ve maneviyat, umut/umutsuzluk, özlem, yoğunlukta işlenirken düşlere sığınma, sitem, gerçek hayat, yozlaşma, toplumsal aksaklıklar ve yalan, gurbet, nasihat, ayrılık, yokluk ve ölüm temalarının sayıca daha az işlendiği görülmüştür. Başta aşk olmak üzere pek çok bireysel tema ve bir kısım sosyal tema şiirin dokusunu oluşturmuştur. Bu çalışma, toplum ve ülkenin mevcut gerçeklerine hâkim, özgür, objektif ve rahat söylemiyle kendi tarzını meydana getiren şair Veyisoğlu’nun ve şiirlerinin tanınması amacıyla yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Social Media Poet: Adi̇l Refi̇k Veyi̇soglu, His Life and Thematic Analysis Of His Poems
2021
Yazar:  
Özet:

Tradition is one of the most discussed topics today. Undoubtedly, the case of modernization is the basis of the discussion of tradition. Ayvazoğlu says tradition is one of the natural functions of the tradition, after defining the tradition as a culture's self-preservation reflex and the power to maintain its existence with a constant consciousness of renewal, and the health of a culture should be measured by the degree of its resistance to what is presented as modernity and innovation (Ayvazoğlu 2000: 7). In this context, it can be said that Veyisoğlu's poems are the current continuation of Turkish folk poetry tradition in modern style. Born in Erzincan in 1951, Veyisoğlu continued his poetry writing work, which he started in high school, until today, and met with readers through social media. With a selection made from Veyisoğlu's poems, one hundred and twenty poems were taken as the basis of our analysis, and an examination and evaluation was made under eighteen main titles. Although his poems are original, they bear traces of previous poets such as Abdurrahim Karakoç, Ali Akbaş, Erdem Bayazıt and his fellow countryman Metin Tombul. It is mainly in the shape features of folk poetry; He tried to cover all aspects of human, national and spiritual values and current themes with his poems (using plain language, syllabic meter, quatrain, rhyme pattern, metaphors and rhetoric), even if a little in free verse style. The poet carried the tradition to the present in his poems and opened the door to the future. His poems that he started to publish on social media caused him to be known, attracted attention and praised. The poet, who succeeded in developing an original discourse, did not imitate his poems, but managed to be original. In thematic review; While love, affection, national feelings, love of homeland, sense of religion and spirituality, hope / despair, longing are intensely processed; It has been observed that the themes of taking shelter in dreams, reproach, real life, corruption, social disruptions and lies, expatriate, advice, separation, poverty and death are less in number. Many individual themes, especially love, and some social themes formed the texture of the poem. This study was carried out with the aim of recognizing the poet Veyisoğlu and his poems, who created his own style with his free, objective and comfortable discourse, dominating the current realities of the society and the country.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 475
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini