Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 6
Kuzey Kibris Turk Cumhuriyeti’nde Ogrenim Goren Lisans Ogrencilerinin Akilli Telefon Bagimliliklarinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Akıllı telefonların hayatımıza dahil olduğu 1990’lı yıllardan bugüne küresel marketin de aracılığıyla tüm dünyada dikkate alınacak oranda takip edilmekte ve sahiplenilmektedir. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında insan hayatını kolaylaştıran ürünlerin olumlu ve olumsuz etkileri bilinmekte ve geniş çaplı olarak araştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, akıllı telefonlardan en çok etkilenen gruplardan biri olan lisans öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılık düzeylerini ölçmektir. Araştırma; Şar ve diğerleri (2015) tarafından geliştirilen, dört faktörlü, 30 maddeli ve 5’li Likert tip olan Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak, yerleşkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Girne Amerikan Üniversitesi’nde yürütülmüştür. Ölçeğe ait faktörlerden en yüksek bağımlılık değerleri Kendini Rahatlatma faktöründe, en düşük bağımlılık değerleri ise Kullanımı Engelleyememe faktöründe ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların; cinsiyet, GSM operatör tercihi, internet paketi, öğrenim görülen fakülte ve aylık kişisel harcama değişkenleri ve akıllı telefon bağımlılık düzeylerinde anlamlı fark tespit edilmemiştir. Diğer taraftan; yaş, eğitim görülen sınıf düzeyi, aylık telefon faturası için ödenen tutar, telefon değiştirme sıklığı, telefon değiştirme nedeni, kullanılan telefonun markası, telefon markasının tercih edilme nedeni, telefonu kullanma amacı ve tercih edilen sosyal medya sitelerine ve akıllı telefon bağımlılık düzeyi ile anlamlı fark tespit edilmiştir. Yaş arttıkça bağımlılığın azaldığı, ikinci sınıf öğrencilerinde bağımlığın yüksek düzeyde olduğu, telefon değitirme sıklığı ve aylık yüksek telefon faturasının bağımlılıkla doğru orantılı olduğu, telefon değiştirme nedeni ile tercih edilen telefon markası ve marka tercih nedenin bağımlılığın göstergeleri olduğu, telefon kullanım amacı ile en çok tercih edilen sosyal medya sitelerinin de bağımlılıkla doğrudan ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin tüm faktörleri arasında olumlu yönde ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların kendini rahatlatmak için akıllı telefon kullanımında muhtemel bir artışın, fiziksel engelleri, çevreyle etkileşimi ve kullanımı engelleyememe durumlarını da arttıracağı tespit edilmiştir. Örneklemi oluşturuan 435 lisans öğrencisine uygulanan ölçek sonucunda, araştırma örnekleminin akıllı telefon bağımlılığı orta düzey bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini