Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 5
Özel Yetenekli Öğrencilerin Dijital Okuryazarlık ve Siberaylaklık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, Bilim Sanat Merkezinde (BİLSEM) eğitim gören özel yetenekli ortaokul öğrencilerin dijital okuryazarlık ile siber aylaklık düzeylerinin ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını; Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) öğrenim gören ve bir veya daha fazla alanda özel yetenekli tanısı almış 179 ortaokul (5., 6., 7. ve 8. sınıf) öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, Ng tarafından (2012) geliştirilen ve Hamutoğlu, Canan Güngören, Kaya Uyanık ve Gür Erdoğan (2016) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan Dijital Okuryazarlık Ölçeği ile Blau, Yang ve Ward-Cook (2006) tarafından geliştirilen ve Polat (2018) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan Derslerde Akıllı Telefon Siber Aylaklık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22 yazılımında gerçekleştirilmiştir. Özel yetenekli öğrencilerin dijital okuryazarlık ve siber aylaklık düzeylerinin anlaşılması için puan ortalamaları hesaplanmıştır. Özel yetenekli öğrencilerin dijital okuryazarlıkları ile siber aylaklıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyon testi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, özel yetenekli öğrencilerin dijital okuryazarlık puan ortalamalarının yüksek, siber aylaklık puan ortalamalarının düşük düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Pearson korelasyon testi sonuçları, özel yetenekli öğrencilerin dijital okuryazarlıkları ile siber aylaklıkları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya koymaktadır (p>.05, r= .084). Özel yetenekli öğrencilerin siber aylaklık düzeylerini etkileyecek farklı değişkenlerin araştırılması, özel yetenekli öğrencilerin siber aylaklıkları ile dijital okuryazarlıklarının farklı ve daha geniş örneklemlerde, farklı yaş gruplarında nitel çalışmalarla da destelenerek incelenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of The Relationship Between Digital Literacy and Cyberloafing Levels Of Gifted Students
2023
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to investigate the levels of cyberloafing and digital literacy that are present among gifted secondary school students and to find the correlation between these two factors. The correlational screening model was used in this study. Participants were 179 secondary school (5th, 6th, 7th, and 8th grade) students enrolled in Science and Art Centers (SAC), who were identified as gifted in one or more fields. The participant information sheet, the Digital Literacy Scale and the Smartphone Cyberloafing Scale were used for the data collection. Data analysis was performed using SPSS 22 software. The mean scores were determined in order to gain an understanding of the levels of cyberloafing and digital literacy as shown by gifted students. The Pearson correlation test was used to investigate the association between digital literacy levels and cyberloafing levels of gifted students. The results showed that gifted students have high levels of digital literacy and low levels of cyberloafing. Pearson’s correlation test results reveal that there was no significant relationship between gifted students' digital literacy levels and cyberloafing levels (p>.05, r= -.084). It is recommended to explore the factors influencing the cyberloafing levels of gifted students, as well as to analyze the cyberloafing and digital literacy of gifted students with different and larger samples, backed by qualitative studies in various age groups.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 67
Atıf : 246
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini