Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 136
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 2
“cazgir”: Okudugu Mani̇lerle Deve Guresi̇ Festi̇valleri̇nde Bi̇r Kultur Aktaricisi
2021
Dergi:  
Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumun kültür dünyası üzerine bir yorum yapabilmek için konu açısından incelenmesi gereken halk edebiyatı ürünlerinin başında mani gelmektedir. Halk hafızasının yarattığı işlevsel bir edebiyat ürünü olan maniler anonim Türk Halk Şiiri nazım şekillerinden biridir. Yapı ve konu bakımından farklılık gösteren manilerde Türk milletinin sevinçlerini, sevdalarını, acılarını kısacası bütün duygularını yoğun bir şekilde görmek mümkündür. Dolayısıyla kişiler birçok duygu ve düşünce için mani söyleyebilirler. Bunu yapmak için sanatçılık yeteneğine ihtiyaç yoktur. Üretimin rahatlığı ve konunun çeşitliliği, bu ürünün icrasını pratik hale getirmiş ve mani söylemek bir gelenek haline gelmiştir. Yılların süzgecinden geçerek günümüze kadar gelen bu gelenek, söylendiği yöreye göre farklılık arz etmektedir. Mani söyleme geleneği milli olup, belirli kurallar çerçevesinde, kuşaktan kuşağa aktarılarak, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu kültürel aktarımın görüldüğü yerlerden birisi de deve güreşleridir. Deve güreşleri, takvime bağlı bir ritüel olarak ağırlıklı olarak Ege Bölgesi’nde olmak üzere, Türkiye’nin batısında Çanakkale’den Antalya’ya kadar olan coğrafyada geleneksel olarak Kasım ayında başlayıp Mart ayına kadar her Pazar birkaç ayrı şehirde düzenlenen festivallerdir. Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikler sadece festival değil aynı zamanda geleneğin yaşatılması, sosyalleşme, kaynaşma ve hoşça vakit geçirme alanı olması açısından önemlidir. Deve güreşlerine okuduğu manilerle anlam katan cazgırlar etkinliğin önde gelen aktörlerindendir. Bu makalede mani söyleme geleneği, manilerin işlevi ve halk edebiyatındaki görünümü değerlendirilir. Bununla ilişkili olarak Ege Bölgesi’nde düzenlenen deve güreşlerinde okuduğu maniler aracılığıyla bir kültür aktarıcısı olarak önem kazanan “cazgır”ın tanımı yapılır. Geçmişten aldığı sözlü değerleri maniler aracılığıyla nasıl günümüze taşıdığı üzerinde durulur. Deve güreşinde güreşecek olan pehlivanları yüksek sesle izleyicilere tanıtan, dua ve maniler okuyarak onları alana süren bir aktör olarak sözlü ifade rolünü üstlenmesi tartışılır. Sonuç olarak, geleneksel deve güreşlerinde yaptığı konuşmalar ve okuduğu manilerle festivalin vazgeçilmez bir aktörü olan cazgırın sözlü kültür aktarımını ve geleneğini devam ettirmedeki önemi ortaya çıkmıştır. Geçmişten aldığı bilgiyi okuduğu maniler aracılığıyla yaşatılmasında kültür aktarıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

"cazgir": A Cultural Actor At The Festivals Of The Dave Gresi With His Readings
2021
Yazar:  
Özet:

The public literature products that need to be studied in terms of the subject to be able to make a comment on the culture of the society. The manicles, a functional literary product created by the people’s memory; anonymous Turkish People’s Poetry is one of the Nazim forms. In manicures that show differences in terms of structure and subject; it is possible to see the joy, love, suffering of the Turkish people intensely, shortly, all their feelings. Therefore, people can speak for many feelings and thoughts. There is no need for artistic skills to do this. The convenience of production and the diversity of the subject have made the implementation of this product practical and has become a tradition to say mania. Thro the years, this tradition, which has come to the present day, varies according to the place it is said. The tradition of speaking mania is national, and in the framework of certain rules, transmitted from generation to generation, it has managed to reach to the present day. One of the places where this cultural transmission is seen is the cattle. The Deve fights are festivals held in several different cities, mainly in the Egean region, from Çanakkale to Antalya in the west of Turkey, traditionally starting in November and held every Sunday until March. The events held in this scope are important not only for the festival but also for the living of the tradition, socialization, coaching, and the place of pleasure. Those who are in the midst of the covenant are the leaders of the covenant. This article evaluates the tradition of speaking mania, the function of mania and the appearance in public literature. In connection with this, the definition of the "customs" which gain importance as a cultural translator is made through the manicures he has read in the cattle held in the Egean region. The verbal values he has received from the past are focused on how he carries through manicles to our present. It is discussed to take on the role of oral expression as an actor who promotes the pehlivans who will fight in the Deve struggle to the viewers with a loud voice, reading prayer and manicles and bringing them to the sphere. As a result, the importance of his speeches and the manicures he has read in the traditional sheep battle has emerged in the continuation of the verbal culture translation and tradition of the charm, which is an indispensable actor of the festival. It has been achieved to be a cultural translator through the manicures he has read the information he has received from the past.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 166
Atıf : 191
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini