Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Egzersiz, Duygusal Yeme Davranışlarına Karşı Koruyucu Mu Düzenli Egzersiz Yapan ve Yapmayan Yetişkinler Arasında Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Düzenli egzersiz, yeterli ve dengeli beslenme sağlığımız için önemli etkenler arasındadır. Duygusal yeme, negatif duyguları tetikleyerek aşırı yeme isteğini ifade eden bir yeme bozukluğudur. Mevcut araştırmayla, egzersiz yapan ve yapmayan bireylerin duygusal yeme davranışlarının cinsiyet değişkenine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni, Afyonkarahisar il merkezinde düzenli egzersiz yapan ve egzersiz yapmayan kişilerden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini oluşturmada ise bu evrenden gönüllülük esasını kabul eden 395 sağlıklı kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Duygusal Yeme Davranışı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), bağımsız örneklemler için t-testlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada düzenli egzersiz yapan ve egzersiz yapmayan bireylerin duygusal yeme davranışları karşılaştırıldığında Olumsuz Duygularla Başa Çıkabilmek İçin Yeme (ODBY) (p < ,03) ve Uyaran Karşısında Kontrol (UKK) alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmıştır (p < ,03). Cinsiyet değişkeninine göre duygusal yeme davranışları karşılaştırıldığında ODBY, Gerginlik Durumunda Yeme (GDY) ve Duygusal Yeme Genelinde (DYG) kadınların duygusal yeme davranışları erkelere göre daha yüksek bulunmuştur (p < ,05). Egzersiz yapan ve yapmayan kadınlar arasında duygusal yeme davranışları incelendiğinde, egzersiz yapmayan kadınların duygusal yeme davranışları daha yüksek bulunmuştur (p < ,05). Egzersiz yapan erkeklerin egzersiz yapmayan erkekler arasında duygusal yeme davranışlarında ise istatistiksel olarak farklılık bulunmamıştır. (p > ,05). Sonuç olarak düzenli egzersiz yapanların, duygusal yeme davranışlarının egzersiz yapmayanlara göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Düzenli egzersizin, sağlığa olumlu etkileri arasında duygusal yeme eğiliminin kontrol edilmesinde ve önlenmesinde, vücut ağırlığı dengesini korumada, yeme bozukluklarının önlenmesinde ve tedavi edilmesinde obeziteden korunmada önemli bir davranışsal müdahale yöntemi olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Does Exercise Protect Against Emotional Eating Behaviors A Review Between Adults Who Do and Do Not Regularly Exercise
2022
Yazar:  
Özet:

Regular exercise, sufficient and balanced nutrition is one of the key factors for our health. Emotional eating is a eating disorder that expresses the desire to eat excessively by triggering negative emotions. Current research aims to study the emotional eating behavior of individuals who exercise and do not do according to the gender variable. The universe of the study consisted of people who regularly exercise and do not exercise in the Afyonkarahisar province center. The study found 395 healthy people who accepted the basis of volunteering from this universe. In the collection of the data of the study, the Personal Information Form and Emotional Eating Behavior Scale were used. In the analysis of data, identifiable statistics, explicative factor analysis (AFA), verifying factor analysis (DFA) and t-test for independent samples were used. The study compared the emotional eating behaviors of individuals who exercise regularly and who do not exercise with statistically significant differences in the lower dimensions of Eating to Combat Negative Emotions (ODBY) (p < ,03) and Control Against Warning (UKK) (p < ,03). When compared emotional eating behaviors according to the gender variable, women’s emotional eating behaviors were higher than men in ODBY, Stressed Eating (GDY) and Emotional Eating (DYG) in general (p < ,05). When the emotional eating behaviors among women who exercise and do not do were studied, the emotional eating behaviors among women who do not exercise were higher (p < ,05). There is no statistical difference in the emotional eating behavior among men who do not exercise. by p > ,05 . As a result, it has been found that those who exercise regularly have a lower level of emotional eating behavior than those who do not exercise. Regular exercise is considered to be an important behavioral intervention method in controlling and preventing emotional eating tendencies among its positive effects on health, inining body weight balance, in preventing and treating eating disorders, in protecting against obesity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 489
Atıf : 1.079
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences