Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 44
 İndirme 9
Şeyh Mehmed Sırrî Efendi'nin Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği ile Tarîk-i Ta’bir ve Terbiyenâme-i Dervîşân Adlı Risalesi
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

XVIII. yüzyılda tasavvufî şiir geleneğini devam ettiren şairlerimizden biri olan Mehmed Sırrî Efendi, İstanbul’da doğmuştur. Kubbe tekkesi postnişini Süleyman Efendi’nin önce talebesi sonra halifesi olan Sırrî Efendi, İstanbul’da Fatih semti civarındaki Remli tekkesini kurmuş ve Kadirî tarikatı şeyhi olmuştur. Şiirlerini ihtiva eden divanından başka tasavvufa dair birkaç risale daha telif etmiştir. Çoğunlukla lirik ve didaktik nitelikte olan şiirlerinde Sırrî mahlasını kullanan şair, İstanbul’da Kadiriliğin kökleşmesini sağlayan mutasavvıf şahsiyetlerden biri olmuştur. Mehmed Sırri Efendi, din ve tasavvufla ilgili duygu ve düşüncelerini içten ve samimi bir anlatımla dile getirmiştir. Hak aşığı ve peygamber sevdalısı olan şair, samimi bir dindar edasıyla şiirlerini kaleme almış; ehl-i sünnet çizgisini takip etmiş ve müritlerine bu hususta yol göstermiştir. Kaynaklarda 1140 / 1728 veya 1142 / 1730 tarihinde İstanbul’da vefat ettiği belirtilen Mehmed Sırrî Efendi, Şehremini’ndeki Remlî dergâhının bahçesine defnedilmiştir. Bu çalışmayla, Şeyh Mehmed Sırrî Efendi’nin şimdiye kadar tespit edilebilen tek yazma nüshası İstanbul Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi, 15/1 arşiv numarasında kayıtlı olan Abdullah Sorgucuzade tarafından istinsah edilen divanı ve sanatçının tasavvufla ilgili düşüncelerini ihtiva eden risaleleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu makale, hakkında bilimsel bir çalışma bulunmayan Şeyh Mehmed Sırrî Efendi’yi tanıtmakla birlikte eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilerek onun Türk tasavvuf edebiyatındaki yerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Life Of Muhammad, His Works, His Literary Personality, and The Resurrection Of Tarîk-i Ta'bir and Terbiyenâme-i Dervîsân
2020
Yazar:  
Özet:

The XVIII. Mehmed Sırrî Efendi, one of our poets who continued the tasavvufî poetry tradition in the century, was born in Istanbul. The Secret Lord, who was the Khalifa after the request of Solomon Efendi, established the Remli Tekkes near the Fatih district in Istanbul and the Kadirî tarikatı was the Sheikh. He has written a few more verses about Tasavvufa other than his poems. The poet, who used the Secret Hall in his poems with a lot of lyrics and didactic qualities, was one of the mutasavvıfs who made Kadiriliya root in Istanbul. Muhammad Shrri Lord expressed his feelings and thoughts about religion and tasavvuf with a sincere and sincere narrative. The poet, who was the true lover and the prayer of the Prophet (peace and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah and blessings of Allah. In the sources 1140 / 1728 or 1142 / 1730 the Mehmed Secret Lord, indicated that he died in Istanbul, was buried in the garden of the Remli magazine in the city of Şehremini. With this work, the only writing of Sheikh Mehmed Shrî Efendi to be identified so far is the Istanbul Building Credit Sermet Double Research Library, the 15/1 archive number recorded by Abdullah Sorgucuzade's divan and the artists' thoughts about the tasavvuf are brought to the face of the day. This article is intended to introduce Sheikh Mehmed Shrîrî Efendi, who has no scientific study about it, while information about his works and literary personality is given to reveal his place in Turkish tasavvuf literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.096
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini