Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 573
 İndirme 56
Atatürk Dönemi’nde Türk Arkeolojisi
2020
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Arkeoloji, insanın eski çağlarda oluşturduğu maddesel ürünleri incelemek suretiyle geçmişimizi aydınlatmaya çalışan bilim dalıdır. Türkiye topraklarındaki kazı çalışmalarının temeli XIX. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti Dönemi’nde başlayan bilimsel, siyasi ve askeri amaçlar doğrultusunda yapılan seyahatler ile atılmıştır. Arkeoloji bilimi Avrupa kıtasında doğmuş ve gelişmiş bir bilim dalıydı. Bu nedenle Türkiye topraklarında yapılan ilk arkeolojik kazılar yurt dışından gelen yabancı arkeologlar tarafından yürütülmüştü.  Osmanlı Devleti’nin son döneminde Anadolu topraklarında yabancı bilim insanları tarafından temelleri atılan Türk Arkeolojisi, Türkiye Cumhuriyeti Döneminde M. Kemal Atatürk’ün çabaları ile büyük bir gelişme göstermiş ve Avrupa ile rekabet edebilecek seviyeye ulaşmıştır. Türk Arkeolojisini geliştirmek için Cumhuriyetin ilk yıllarında M. Kemal’in emriyle 1931 yılında Türk Tarih Kurumu, 1934 yılında Türk Arkeoloji Enstitüsü gibi kurumlar kurulmuştur. Kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için önce İstanbul Üniversitesi’nde Arkeoloji Kürsüsü kurulmuş daha sonra 1936 yılında Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi açılarak eğitim alanındaki eksiklikler giderilmeye çalışılmıştır. Bu eğitim kurumlarında çalıştırılmak üzere yurt dışından özellikle Nazi Almanya’sından kaçan Musevi kökenli bilim adamları Türkiye’ye davet edilmiştir. Bu makale Atatürk Dönemi olarak adlandırılan 1923-1938 yılları arasında Türkiye topraklarında Türk bilim insanları tarafından yürütülen kazı çalışmaları ile bu kazı çalışmalarının Türk arkeolojisine olan katkılarını ortaya koymaya çalışacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Turkish Archaeology In The Ataturk Age
2020
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Archaeology is a branch of science that tries to illuminate our past by studying the material products that man created in ancient times. The basis of the excavation work in the territory of Turkey is XIX. In the second half of the century, the Ottoman state began with travel for scientific, political and military purposes. Archaeology was an archaeological science that was born and developed in the continent of Europe. Therefore, the first archaeological excavations in the territory of Turkey were carried out by foreign archaeologists from abroad.  The Turkish Archaeology, which was founded by foreign scientists in the territory of Anatolia in the last period of the Ottoman State, in the period of the Republic of Turkey. With Kemal Atatürk’s efforts, he has shown great progress and has reached a level to be able to compete with Europe. In the first years of the Republic to develop Turkish Archaeology, institutions such as the Turkish Historical Institute were established in 1931 under the order of M. Kemal, and in 1934 the Turkish Archaeological Institute. To solve the lack of qualifying elements, the Archaeology Course was first established at the University of Istanbul and then in 1936 the Faculty of Language and History-Geography was opened to try to solve the deficiencies in the field of education. Scientists of Muslim origin who fled from abroad, especially from Nazi Germany, were invited to Turkey to work in these educational institutions. This article will try to reveal the contributions of the Turkish archaeology by the Turkish scientists on the territory of Turkey between 1923-1938, which is called the Atatürk period.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




ANASAY

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 384
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini