Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 10
Kırâat İlminde İhticâc Kavramı ve İhtiyâr-Tercîh İlişkisi
2022
Dergi:  
İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kur’ân-ı Kerîm ilimleri arasında Kur’ân kırâatleri ilminin özel bir ehemmiyeti vardır. ihticâc ilmi de Kırâat ilimleri arasında özel bir konumda yer edinmektedir. Zira bu ilim, Kur'ân-ı Kerîm'in vahyedilişinden günümüze kadar âlimlerin dikkatini çekmiştir. Allah (cc), ümmete kolaylık ve onlardan zorluğu gidermek için yüce peygamberi Muhammed'e (s.a.v.) çeşitli kırâat vücuhatıyla Kur’ân-ı Kerîm’i indirmiştir. Sahabeler bu kırâatleri Hz. Peygamberden (s.a.v.), Tabiinler de onlardan almışlar ve kendileri için kırâatler tercih etmişlerdir. tabeuttabiin kurrâları da ortaya çıkmış ve onlar da kendileri için öncekilerden tercihte bulunmuşlardır. Böylece kırâatler için ihticâc ilmiyle alakalı eserler ortaya çıkmıştır. Âlimler bu eserlerde kırâat vücuhatlarını açıklamış ve bunun sebeplerini ortaya koymuşlardır. Kurrâların birçok rivayet arasında seçtikleri kırâat sebebini açıklamışlardır. Bu araştırma, kırâat ilmindeki ihticâc, ihtiyâr ve tercîh kavramlarına, bu kavramların kökenlerine ışık tutmak ve bu terimlerin eş anlamlıları ve aralarındaki ilişkiye değinmeyi amaçlamaktadır. Ardından ihticâc, ihtiyâr ve tercîh kavramları arasındaki bağlantı gösterilerek uygulamalı örnekler ve bilimsel analiz yoluyla araştırma sonlandırılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Concept Of Al-ihtijaj In The Science Of Qiraʼat and Its Relationship With Al-ikhtiyar and Al-tarjih
2022
Yazar:  
Özet:

لِعلْمِ القِراءاتِ القُرآنيةِ أَهميَّةٌ خاصّةٌ بينَ علومِ القرآنِ الكريمِ، كما أنَّ عِلمَ الِاحْتِجاجِ يَحتلُّ مَرتبةً خاصّةً بينَ علومِ القراءاتِ، إذْ حظيَ باهتمامِ العُلَماءِ مُنذُ بدايةِ نزولِ القرآنِ الكريمِ وحتّى عَصْرِنا الحاضرِ، فقد أَنزلَ اللهُ كتابَه الكريمِ على نبيّهِ محمّد-ﷺ- على وُجوهِ القراءاتِ المختلفةِ مُصَرَّفاً على أَوسَعِ اللُّغاتِ، تَسهيلاً على الأُمَّة ورَفعاً للحرَجِ عنها، وتَلقّاه عَنه أصحابُه، وجاءَ منْ بعدِهم قُرّاءُ التَّابِعينَ فأَخذُوا القراءاتِ عنهم، وَاختارُوا لأنفُسهِم قراءاتٍ من بينِ مَرْوِيَّاتِهم عن الصَّحابَةِ، كما جاءَ قُرَّاءُ تابِعِي التَّابِعِين، فَاخْتارُوا من بينِ مَرْوِيَّاتِهم عن سَلَفِهِم أيضاً، فظَهَرَت المُصَنَّفاتُ في عِلمِ الِاحْتِجاجِ لِلقِراءاتِ، وَضَّحَ العُلَماءُ من خِلَالِها وُجُوهَ القِراءاتِ وكَشَفُوا عن عِلَلِها وبَيَّنُوا سببَ اخْتِيارِ القُرَّاءِ لِقِراءَتِهِم من بينِ مَرْوِيَّاتِهم الكَثِيرَة. وقَدْ جاءَ هذا البَحثُ لِيُلقِي الضَّوءَ على مُصْطَلَحَاتِ الِاحْتِجَاجِ والِاخْتِيَارِ والتَّرْجِيحِ في عِلمِ القِراءاتِ القُرْآنِيَّةِ، كَما سَيَتِمُّ مُنَاقَشَةُ مُرادِفاتِ هذهِ المُصْطَلَحاتِ والعَلاقَةِ فيما بَينَها، ثُمَّ أخْتِمُ البَحثَ بِبَيانِ الصِّلَةِ بينَها عن طَرِيقِ بعضِ الأَمْثِلةِ التَّطبِيقيَّةِ وتَحْلِيلِها تَحْلِيلاً عِلْمِيّاً.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 269
Atıf : 287
İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi