Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 91
 İndirme 43
Orta Gelir Tuzağı Bağlamında İhracatta Ürün Çeşitliliği ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orta gelir tuzağı, ülkelerin uzun bir zaman diliminde aynı gelir grubunda kalıp uluslararası rekabet düzeyini yitirmiş olması şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Kanchoochat ve Intarakumnerd (2014) çalışmasında, orta gelir tuzağından çıkış amacıyla ifade edilen önemli stratejilerden biri, ülkelerin ihracat kompozisyonlarında çeşitliliğe yönelmeleri gerektiği şeklindedir. İhracat kompozisyonun çeşitlendirilmesinin, orta gelir tuzağı riskine etkisinin test edilmesi amacıyla mevcut çalışmada, seçilmiş ülkeler, 1995-2015 dönemi için Robertson ve Ye (2013)’nin orta gelir tuzağı önerisine göre, orta gelir tuzağında olan ve orta gelir tuzağından kaçan ülkeler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yapılan analizde, ihracat kompozisyonunun çeşitliliğini gösteren Herfindahl-Hirschman Endeksi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemleri ile test edilmektedir. Elde edilen sonuçlar, orta gelir tuzağında olan ülkelerin ekonomik büyümelerinin ihracatta ürün çeşitliliğinden pozitif, orta gelir tuzağından kaçan ülkelerin ise negatif yönde etkilendiği yönündedir. Yapılan analizin bulguları, orta gelirli ülkelerin ihracatta ürün çeşitliliğine, orta gelir tuzağından kaçan ülkelerin ise ihracatta uzmanlaşmaya yönelmeleri gerektiğini göstermektedir. Bu çerçevede, çalışmanın sonuç bölümünde, orta gelir tuzağında olan ülkeler için yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükselme aşamasına kadar ihracatta ürün çeşitliliğinin desteklenmesine yönelik çeşitli politik önerilerde bulunulmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Orta Gelir Tuzagi Baglaminda İhracatta Urun Cesitliligi Ile Ekonomik Buyume Arasindaki İliskinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The mean income trap is a concept expressed in the form of countries staying in the same income group for a long period of time and losing their international level of competition. One of the key strategies expressed in the study of Kanchoochat and Intarakumnerd (2014) is that countries should focus on diversity in their export compositions. In the current study to test the impact of the diversification of the export composition on the risk of the middle-income trap, the selected countries are divided into two countries, according to the proposal of the middle-income trap by Robertson and Ye (2013) for the period 1995-2015, which are in the middle-income trap and flee from the middle-income trap. In the analysis, the relationship between the Herfindahl-Hirschman Index and economic growth, which shows the diversity of export composition, is tested by panel data analysis methods. The results are that the economic growth of the countries in the middle-income trap is positively affected by the product diversity in exports, while the countries that escape the middle-income trap are negatively affected. The results of the analysis show that middle-income countries should focus on product diversity in exports, while countries who escape the middle-income trap should focus on exports. In this framework, the resulting section of the study provides various policy suggestions for supporting product diversity in exports for countries in the middle-income trap until the stage of elevation to the high-income country class.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.193
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini