Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 23
 Görüntüleme 131
 İndirme 72
Makroekonomi̇k Degi̇skenleri̇n Borsa Endeksleri̇ Uzeri̇ne Etki̇si̇: Turki̇ye ve Abd Karsilastirmasi
2020
Dergi:  
Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı makroekonomik faktörlerin Türkiye ve Amerika’da hisse senedi piyasaları üzerine etkilerini keşfetmektir. Araştırmada Ocak 2010-Şubat 2019 dönemine ait veriler kullanılmıştır. Seçilen makroekonomik değişkenlerin Borsa İstanbul’dan BIST100 endeksi ile New York Borsası’ndan S&P500 endeksi üzerindeki etkileri incelenmiş ve iki ülke bulguları karşılaştırılmıştır. Çalışmada zaman serisi analizi yöntemleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmak için öncelikle değişkenlerin durağan olup olmadığının test edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla serilerin yapısal kırılmalarını dikkate alan Lee Strazicich birim kök testi uygulanmıştır. Ardından Akaike bilgi kriterine göre optimal gecikme uzunluğu belirlenmiştir. Daha sonra değişkenler arasında herhangi bir nedensellik olup olmadığını ve ilişkinin yönünü belirlemek için Toda-Yamamoto Modeli uygulanmıştır. Son olarak değişkenlere etki-tepki testi yapılmıştır. Toda-Yamamoto nedensellik testi sonucunda, Türkiye için para arzı ve döviz kuru ile BIST100 endeksi arasında çift yönlü nedensellik tespit edilmiştir. Tüketici fiyat endeksinden BIST100’e ve BIST100’den ihracatın ithalatı karşılama oranı ile faiz oranına doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Fakat BIST100 ile sanayi üretim endeksi, petrol fiyatları ve altın fiyatı arasında herhangi bir nedensellik tespit edilmemiştir. ABD için ise araştırılan dönemde sadece para arzından S&P500’e doğru tek yönlü nedensellik ilişkisine rastlanırken, S&P500 endeksi ile tüketici fiyat endeksi, sanayi üretim endeksi, ihracatın ithalatı karşılama oranı, faiz oranı, petrol fiyatı ve altın fiyatı arasında herhangi bir nedenselliğe rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Macroeconomic Currencies On Stock Exchange Index: Turkey and The Us Agreement
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to explore the impact of macroeconomic factors on stock markets in Turkey and the United States. The study used data from January 2010-February 2019. The impact of selected macroeconomic variables on the S&P500 index from the New York Stock Exchange and the BIST100 index from the Borsa Istanbul and the results of the two countries have been compared. Time-series analysis methods were used. To investigate the relationship between the variables, it is necessary to first test whether the variables are stable. For this purpose, the Lee Strazicich unit root test, which took into account the structural breakdowns of the series, was applied. After that, according to the Akaike information criterion, the optimal delay length was determined. Then the Toda-Yamamoto Model was applied to determine whether there is any cause between the variables and the direction of the relationship. Finally, the variable has been tested. In the Toda-Yamamoto causality test, for Turkey, a bilateral causality between the money supply and the exchange rate and the BIST100 index has been identified. From the consumer price index to BIST100 and BIST100, the exports have a one-way causal relationship with the import satisfaction rate and the interest rate. But there is no cause between BIST100 and industrial production index, oil prices and gold prices. For the U.S., in the study period, only one-way causal relationship was found from cash supply to S&P500, while there was no causal relationship between the S&P500 and the consumer price index, the industrial production index, the import satisfaction rate, the interest rate, the price of oil and the price of gold.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 335
Atıf : 1.518
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini