Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 30
 İndirme 16
Öğretmen Adaylarının Psikolojik Sağlamlıklarının Topluluk Önündeki Konuşma Kaygılarıyla İlişkisi
2022
Dergi:  
Ana Dili Eğitimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının psikolojik sağlamlık düzeylerinin topluluk önündeki konuşma kaygılarıyla olan ilişkisini incelemektir. Araştırma, nicel türde korelasyonel desende yürütülmüştür. Veriler, kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle belirlenmiş, Bartın ve Yıldız Teknik Üniversitesinde öğrenim gören 239 (kadın=174, erkek=65) öğretmen adayından elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (Doğan, 2015) ve Topluluk Önünde Konuşma Kaygısı Ölçeği (Doğru-Çabuker, Balcı-Çelik ve Aldemir, 2020) kullanılmıştır. Psikolojik sağlamlığın topluluk önünde konuşma kaygısını yordaması amacıyla yapılan basit doğrusal regresyon analizinde, iki değişken arasında anlamlı bir ilişki (R=.309, R2=.096) olduğu belirlenmiş ve psikolojik sağlamlığın topluluk önünde konuşma kaygı düzeyinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür [F(1-237)=25.026, p<.05]. Bu açıdan psikolojik sağlamlık olgusunun, topluluk önünde yaşanan konuşma kaygısının doğasını anlamamıza katkı sağlayabilecek türden bir bilgi çerçevesi olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Pre-service Teachers' Resilience and Public Speaking Anxiety
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to examine the relationship between pre-service teachers' resilience levels and their public speaking anxiety. The study is quantitative by nature and uses a correlational design. The participants were 239 (female=174, male=65) pre-service teachers studying at two different universities who were selected via easily accessible sampling. The Brief Resilience Scale (Doğan, 2015) and the Public Speaking Anxiety Scale (Doğru-Çabuker, et al., 2020) were used as the data collection tools. In the simple linear regression analysis performed to predict public speaking anxiety in terms of resilience, a significant relationship (R=.309, R2=.096) was found between the two variables, and resilience was a significant predictor of public speaking anxiety [F(1-237)=25.026, p<.05]. It is thus clear that resilience is a type of information framework that can contribute to our understanding of the nature of public speaking anxiety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ana Dili Eğitimi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 624
Atıf : 5.609
2023 Impact/Etki : 0.806
Ana Dili Eğitimi Dergisi