Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 3
BİR OSMANLI KADINININ KALEMİ: AHMET MİTHAT’IN ‘FAZIL VE FEYLESOF KIZI’NIN FELSEFE TARİHİ
2021
Dergi:  
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıl ve sonrasını şekillendiren, kadın yazarların öncüsü olan, Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı Fatma Aliye Hanım, ‘yazar kadın’ algısı üzerine tartışmalara sebep olan biridir. Eğitim, evlilik, felsefe, çalışma hayatı, kültür ve medeniyet, din konularında makaleler ve romanlar yazmıştır. Fatma Aliye Hanım’ın düşünce dünyası ele alındığında Osmanlı kadınını kapalı toplumun dışına çıkararak bir kadının başaracağına inanılmayan uğraşlara uygulama alanı oluşturduğu görülmektedir. Makaleleri ile çağdaşı olan kadınlara yol göstermesi, yazma konusunda kadınları cesaretlendirmesi bakımından Osmanlı basın hayatında yer edinmiştir. Ahmet Mithat Efendi ‘Fazıl ve Feylesof Kızım’ dediği Fatma Aliye Hanım’ın tüm bu uğraşlarına katkı sağlamasıyla bilinir. Ancak o bir yandan da Fatma Aliye Hanım’a mektuplarında müdahale etmiştir. Bu mektuplar, Fatma Aliye Hanım’ın romanlarındaki karakter ve olay örgüsüne müdahalelerin yanı sıra onun şiir yazmasına ve felsefeyle ilgilenmekten menedilmesine neden olmuştur. Ahmet Mithat Efendi, mektuplarında ‘feylesof’, ‘hakîm’, ‘hekîm’ gibi sözcüklere açıklık getirerek kadınların felsefe ile uğraşmasının sakıncaları üzerinde durmaktadır. Fatma Aliye Hanım ise, düşünen bireylerin sadece erkek cinsinden olmadığını ispat etmek ister. Ancak Ahmet Mithat Efendi’nin onu etkilemesi ile Fatma Aliye Hanım felsefe tarihi yazmaya yönelir. Fatma Aliye Hanım Batı ile Doğu filozoflarını değerlendirirken İslamiyet’i müdafaa etmektedir. Felsefenin erkek uğraşı olarak görülmesine karşılık, var olan kadın filozofları ortaya koyar. Fatma Aliye Hanım’ın bir Osmanlı kadını olarak bu birikime sahip olması, Batı’nın oryantalist düşünce biçimine gem vurmaktadır. Hem Osmanlılığın hem de İslamlığın yükselmesinde toplumun yarısını oluşturan kısım olarak üstlenilen görevler yerine getirilmiş olacaktır. Çalışmada Ahmet Mithat Efendi ve Fatma Aliye Hanım’ın felsefe konusundaki mektupları ile Fatma Aliye Hanım’ın felsefe ile ilgili eserlerindeki görüşleri karşılaştırılacaktır. Böylece felsefe tarihinde ve felsefe tarihi yazımında kadının yeri sorgulanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The History of the Philosophy of Ahmed Mithat’s ‘Fazil and Feylosoph Kizi’
2021
Yazar:  
Özet:

Fatma Aliye, the daughter of Ahmet Cevdet Pasha, who shaped the 19th century and afterwards, is one of the leaders of debate on the perception of the "woman writer". He has written articles and novels on education, marriage, philosophy, work life, culture and civilization, religious topics. When Fatma Aliye's thought world is addressed, it seems that the Ottoman woman is out of the closed society and creates an area of application for unbelievable efforts that a woman will succeed. It has taken place in the Ottoman press life in terms of encouraging women to write, leading the women with their articles and co-workers. Fatma Aliye, who is known as the "Fazil and Feylesof Daughter" of Ahmet Mithat Efendi, has contributed to all these efforts. But she also interfered with her letters to Mrs. Fatma Aliye. These letters have led to the interference in Fatma Aliye's character and event organization in her novels, as well as the prohibition of her writing poems and interest in philosophy. Ahmet Mithat Efendi, in his letters, clarifies the words such as ‘feylesof’, ‘judge’, ‘doctor’ and stands on the disadvantages of women’s dealing with philosophy. Fatma Aliye wants to prove that the people who think are not just male. But with the influence of Ahmet Mithat Efendi, Fatma Aliye goes to write the history of philosophy. Fatma Aliye defends Islam while evaluating the Western and Eastern philosophers. In contrast to the view of philosophy as male affairs, the existing female philosophers reveal. The fact that Fatma Aliye has this accumulation as an Ottoman woman, is a threshold to the Orientalist way of thinking of the West. At the rise of both Ottomanism and Islamism, the tasks taken as part of the society will be fulfilled. The study will compare the letters of Ahmet Mithat Efendi and Fatma Aliye Mrs. on philosophy with the views of Fatma Aliye Mrs. on philosophy. So the place of the woman in the history of philosophy and in the history of philosophy will be questioned.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 104
Atıf : 50
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)