Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 3
İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Kaygısı ve Matematik Öz Yeterlik Algılarının İncelenmesi
2023
Dergi:  
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısı ve matematik özyeterlik algılarının incelenmesi ve bunlar arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. İstanbul ilinde öğrenim görmekte olan 3 ve 4. Sınıfa giden toplamda 1076 ilkokul öğrencisinin katılımıyla nicel desende tasarlanan bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan “Öğrenci Bilgi Formu”, Bindak (2005)’in “İlköğretim Öğrencileri için Matematik Kaygı Ölçeği” ve Ünay (2012) tarafından geliştirilen “Matematiğe Yönelik Öz Yeterlilik Algısı Ölçeği” araştırmanın veri toplama araçlarıdır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 25.0 kullanılmıştır. Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman Korelasyon veri analizi olarak kullanılmıştır. Araştırmada ilkokul öğrencilerinin matematik kaygılarının düşük ve matematiğe yönelik öz yeterlilik algılarının orta düzeyde, kızların matematik başarısı algısının, erkeklerden daha yüksek olduğu ve aynı zamanda “Matematiğe Yönelik Öz Yeterlilik Algısı Ölçeği” toplam puanlara göre bakıldığında da yine kızların erkeklerden daha yüksek özyeterlik algısına sahip oldukları görülmüştür. Üçüncü sınıfların matematik başarısı algıları ve kendilerine güvenleri dördüncü sınıflardan daha yüksektir. Matematik notları iyi olan öğrencilerin çok iyi olan öğrencilere göre matematik öz yeterlilik algısı ile matematik kaygı ortalamasının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Matematik yeterlilik seviyesi yüksek olan öğrencilerin, matematik başarısı ve kendine güvenin yüksek olmasının yanında matematik kaygı düzeyi düşüktür. Öğrencilerin matematiğe yönelik öz yeterlikleri ile matematik kaygıları arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki vardır.

Anahtar Kelimeler:

Primary 3 and 4. Students' Mathematical Anxiety and Mathematical Self-qualification Perceptions
2023
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of studying the mathematical concerns and mathematical self-sufficiency perceptions of primary school 3rd and 4th classes and identifying the relationship between them. 3 and 4 students in Istanbul. A total of 1076 primary school students participated in this study, designed in quantum design, used the scan method. The "Student Information Form" prepared by researchers is the data collection tools for the research developed by Bindak (2005)'s "Mathematical Worry Measurement for Primary Education Students" and Unay (2012)'s "Mathematical Self-Consciousness Measurement" developed by Bindak (2005). For statistical analysis, SPSS 25.0 is used. Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Spearman Correlation data analysis were used. The study found that low mathematical concerns of primary school students and middle-level self-capability perceptions of mathematics, that the mathematical success perceptions of girls are higher than men, and also "the scale of self-capability perception of mathematics" according to the total scores, and that girls have a higher self-capability perception than men. The mathematical success perceptions and confidence of the third class are higher than the fourth class. Students with mathematical scores are very good compared to students with mathematical self-qualification perception and mathematical anxiety average is higher. Students with a high level of mathematical qualification have a high level of mathematical success and self-confidence and a low level of mathematical concern. There is a positive middle-level relationship between the students' self-qualifications for mathematics and mathematical concerns.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 449
Atıf : 2.081
2023 Impact/Etki : 0.464
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi