Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
Divan Edebiyatının Unutulmuş Bir Eseri: Bakkalzâde Ali Edib Divanı
2023
Dergi:  
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Osmanlı edebiyatı’nın pek çok değerinin eserlerine hâlâ ulaşılmadığı bir gerçektir. İşte bunlardan birisi de Bakkal-zâde Ali olarak bilinen Kale Dibi Ali divanıdır. Divana Mısır Millî Kütüphanesi Darü’l-Kütubü’l-Kavmiyye’de rastladık. Muhteva bakımından hacimli olan divan, tarafımızdan yayına hazırlanmaktadır. Bilindiği gibi Mısır Millî Kütüphanesinde beş bin civarında Türk dilli yazma eser bulunmaktadır. Bakkal-zâde Ali Efendi Divanı da bunlardan birisidir. Divana ulaşmak kolay olmadı. Eser, CD olarak verilmediği için mikrofilmden çekilen bir CD ile çalışmaya başladık. İncelediğimiz zaman divanın eksiksiz olduğunu tespit ettik. Bakkal-zâde Ali Efendi, hakkında bilgi veren tezkirelerden öğrenildiği kadarıyla Âlim ve müderris kimliğiyle tanınmaktadır. Şair hakkında ayrıntılı bilgiye rastlanmamakla birlikte kaynaklarda “nükteli ve iç açıcı şiirler” yazdığı belirtilmiştir. Aynı şekilde kaynaklar ve üzerinde araştırma yapanlar da divanına ulaşılamadığını belirtmişlerdir. Bu çalışma ile Bakkal-zâde Eli Edibî Efendi’nin divanını tanıtırken şiir örneklerinden de bahsetmekteyiz. Bu çalışma ile geniş bir muhteviyata sahip olan Osmanlı edebiyatının bir örneğinin daha gün yüzüne çıkarılması düşüncesi taşımaktayız. Bakkal-zâde Ali Edibî Efendi’nin Osmanlı ilim ehlinin bilmesi gerekli olan elsine-I selase denilen Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi bildiği şiirlerinden anlaşılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 161
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini