Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Öğretmenlerin Kültürel Sermaye Yeterliklerinin Örgütsel Sosyalleşme Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanların kültürlerinden kasıtlı veya kasıtsız edindiği ve hayat tarzına, anlayışına, iş yapma biçimine, hülasa benliğine kattığı her şey kişinin kültürel sermayesini oluşturur. Örgütsel sosyalleşme ise çalışanların örgüte üye olarak katılması için gerekli tutum, davranış ve bilgileri edinme süreci olarak ifade edilebilir. Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlik düzeyleri ile örgütsel sosyalleşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeli ile yapılan araştırmanın örneklemi 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Batman ve Siirt il merkezlerinde bulunan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 468 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kültürel Sermaye Ölçeği” ve “Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadaki verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, betimsel istatistik, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin hem kültürel sermaye yeterlikleri hem de örgütsel sosyalleşme düzeyleri “yüksek” çıkmıştır. Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlik düzeylerinde; eğitim düzeyinde anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinde; eğitim düzeyi ve aylık gelire göre anlamlı fark tespit edilmiştir. Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlikleri ile örgütsel sosyalleşmeleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin kültürel sermaye yeterlikleri örgütsel sosyalleşmeleri üzerinde anlamlı bir yordayıcıdır.

Anahtar Kelimeler:

Study The Relationship Between The Levels Of Organizational Socialization Of Teachers’ Cultural Capital Skills
2021
Yazar:  
Özet:

Everything that people willingly or unintentionally obtain from their cultures and add to their way of life, their understanding, their way of doing business, their own self, constitutes a person’s cultural capital. Organizational socialization can be expressed as a process of obtaining the necessary attitudes, behaviors and information for employees to participate as members of the organization. The aim of this study is to study the relationship between the levels of cultural capital qualification of teachers and the levels of organizational socialization. The examples of the research with the relational scan model consist of 468 teachers working in pre-school, primary, secondary and high school centers located in the Batman and Siirt province in the 2019-2020 educational year. The study used the “Cultural Capital Scale” and the “Organizational Socialization Scale” as a data collection tool. The data obtained in the study was analyzed through the statistical package program. In the analysis of the data in the study, independent sampling t-test, visual statistics, correlation and regression analysis were used. The research finds that teachers’ both cultural capital skills and organizational socialization levels have been “high”. The cultural capital of teachers in the qualification levels; significant differences in the level of education have been identified. In the organizational socialization levels of teachers; significant differences have been identified according to the level of education and monthly income. There has been a meaningful relationship between teachers’ cultural capital skills and organizational socializations at a positive middle level. Teachers' cultural capital skills are a meaningful contributor to their organizational socializations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 803
Atıf : 2.387
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini