Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 6
In Turkey Economy Analysis Of The Relationship Between R & D Investment Expenditures, Patent, Industrial Design, Exports and Real Economic Growth
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada; Türkiye ekonomisi için 2000-2019 döneminde ar-ge yatırım harcamaları, patent sayısı ve endüstriyel tasarım, ihracat ve reel ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler analiz edilmektedir. Serilere ilk olarak Zivot-Andrews yapısal kırılma testi uygulanmıştır. İkinci olarak seriler arasında eşbütünleşme Engle-Granger eşbütünleşme testi ile incelenmiştir. Üçüncü olarak seriler arasındaki nedensellik ilişkileri test edilmiş ve bunun için Engle Granger ve Hatemi-J asimetrik nedensellik testleri kullanılmıştır. Bu çalışmada iki farklı model tahmin edilmektedir. Daha sonra yapılan Engle Granger nedensellik ilişkisinde, Model 1 için ar-ge yatırım harcamalarından reel ekonomik büyümeye ve patent sayısının reel ekonomik büyümeye tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Model 2'de ise; ihracattan ar-ge yatırım harcamalarına, patentten ihracata ve endüstriyel tasarımlardan ihracata doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi belirlenmiştir. Son olarak, daha gelişmiş bir test olan Hatemi-J asimetrik nedensellik analizine göre, Model 1'de Ar-Ge yatırım harcamaları ve patentten reel ekonomik büyümeye pozitif bir nedensellik ilişkisi belirlenmiştir. Ayrıca model 1'de reel ekonomik büyümeden ar-ge yatırım harcamalarına, patent ve endüstriyel tasarımdan reel ekonomik büyümeye doğru negatif tek yönlü bir ilişki belirlenmiştir. Model 2'de ise; ihracat ile Ar-Ge yatırım harcamaları arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisine ulaşılmıştır. Ayrıca Model 2'de patent ve endüstriyel tasarım değişkenlerinden ihracata doğru negatif bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini