Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 35
 İndirme 11
Nato’nun Deniz Güvenliği Algısı: Süreklilik ve Değişim
2021
Dergi:  
Güvenlik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özellikle son yıllarda uluslararası güvenlik çalışmaları literatüründe yaygın olarak kullanılmaya başlanan deniz güvenliği çerçeve bir kavram olarak, genellikle ulusal güvenlik, ekonomik kalkınma ve insan güvenliği ile ilgili olarak deniz alanlarında gerçekleşen sorunlarla mücadeleyi tanımlamak için kullanılmaktadır. Kavramın deniz alanları vasıtasıyla devlet ya da devlet dışı aktörlerden kaynaklı tüm tehditlerle mücadeleyi içeren kapsayıcı niteliği, 2011’de kabul edilen İttifak Denizcilik Stratejisi Belgesi’nde deniz güvenliğinin sağlamasının NATO’nun dört temel hedefinden biri olmasına imkân sağlamıştır. Çalışmada NATO’nun deniz alanlarına yönelik politikalarında kavramsal ve operasyonel açıdan görülen değişim ele alınmıştır. Çalışmanın iki temel tespiti vardır. Birincisi İttifak’ın deniz güvenliği anlayışının Soğuk Savaş sonrası gerçekleştirdiği operasyonlar ile pratikte uygulanmasının ardından İttifak’ın resmî belgelerine dâhil edildiği ve bu suretle bir kavramsal çerçeveye kavuşturulduğu tespitidir. İkinci tespit ise NATO’nun İttifak’ın deniz güvenliği kavramını enerji güvenliği ve insan güvenliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerle beraber hayata geçirdiği ve bu bağlamda İttifak’ın deniz güvenliği kavramını birçok konuyu kapsayan çerçeve bir kavram olarak kabul ettiği yönündedir. Çalışmada NATO’nun deniz güvenliği yaklaşımı değerlendirilerek, önümüzdeki süreçte deniz güvenliği konusunun NATO bağlamında ne yönde şekillenebileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Nato’s Maritime Security Perception: Continunity and Change
2021
Yazar:  
Özet:

Maritime security, which has been widely used in the literature on international security studies particularly in recent years, is used as a framework concept generally to describe the combat against problems occurring in the maritime areas regarding national security, economic development and human security. The inclusive nature of the concept, which includes combating all threats originating from state or non-state actors through maritime domain, enabled that ensuring maritime security became one of the four main objectives of NATO in the Alliance Maritime Strategy Document adopted in 2011. In this study, the conceptual and operational changes seen in the policies of NATO regarding the maritime domain were discussed. The study has two key determinations. The first one is the determination of the fact that the maritime safety perception of the Alliance was included in the official documents of the Alliance and thereby gained a conceptual framework after practically implementing it in the operations it conducted following the Cold War. The second determination is the fact that NATO has implemented the maritime security concept of the Alliance along with the activities towards ensuring energy security and human security and in this sense, the Alliance has adopted the maritime security concept as a framework concept that covers many issues. In the study, maritime security approach of NATO was evaluated and it was tried to reveal how the maritime security issue could be shaped in the context of NATO in the upcoming period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Güvenlik Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 777
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini