Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 53
 İndirme 16
Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Adalet Algısının Duygusal Emek Üzerine Etkisi: Konya İlinde Bir Uygulama
2021
Dergi:  
Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School
Yazar:  
Özet:

Örgütsel adalet algısı, örgüt performansını doğrudan etkileyen birçok değişkenle ilişkili bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüz yüze iletişimin yoğun olduğu diğer hizmet sektörlerinde olduğu gibi emek yoğun hizmet veren sağlık sektörü çalışanlarında da harcanan duygusal emek hasta memnuniyetinin artmasında ve kaliteli hizmetin verilmesinde önemli bir etkendir. Örgütsel adalet algısının çalışanların duygusal emeği üzerinde oluşturabileceği etki sağlık yöneticileri ve sağlık hizmet sektörü açısından her iki konunun da önemini arttırmaktadır.Araştırma sağlık çalışanlarının örgütsel adalet algısını ve duygusal emek davranış tercihlerini belirlemek, bunların demografik özelliklerle ve birbirleriyle arasındaki ilişkilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Konya Numune Hastanesi ile Beyhekim Devlet Hastanesinde görev yapan 417 sağlık çalışanından oluşmaktadır. Verilerin elde edilmesinde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, Moorman (1991) tarafından hazırlanan ve Yıldırım (2003) tarafından Türkçe’ye uyarlanarak geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılan Örgütsel Adalet Ölçeği ve Diefendorff vd. (2005) tarafından oluşturulan, Basım ve Begenirbaş (2012) tarafından Türkçe’ye uyarlanıp geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılan Duygusal Emek Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sonuçları %95’lik güven aralığında değerlendirilmiştir. Örgütsel Adalet Ölçeğinin bu çalışmada Cronbach’s Alpha katsayısı 0,96; alt ölçeklerinin Cronbach’s Alpha katsayısı ise Dağıtım Adaleti için 0,85, Prosedür Adaleti için 0,91 ve Etkileşim Adaleti içinse 0,95 olarak saptanmıştır. Duygusal Emek Ölçeğinin Cronbach’s Alpha katsayısı 0,81, alt boyut Cronbach’s Alpha katsayıları ise Yüzeysel Davranış için 0,91, Derin Davranış için 0,79 ve Doğal Davranış için 0,88 olarak saptanmıştır.Örgütsel adalet algısı ile görev yılı arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Duygusal emek alt boyutu yüzeysel davranışla görev ve aylık gelir arasında, derin davranış ile öğrenim düzeyi arasında, doğal davranışla ise görev ve aylık gelir arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Örgütsel adalet algısının, doğal davranış üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkiye sahip olduğu bulgusu elde edilmiştir. Buna göre çalışanların örgütsel adalet algısı yükseldikçe doğal davranışları artmakta; örgütsel adalet algısı düştükçe doğal davranışları da azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Organizational Justice In Health Workers On Emotional Work: An Application In The Province Of Konya
2021
Yazar:  
Özet:

The perception of organizational justice comes to us as a concept related to many variables that directly affect the organization’s performance. As in other service sectors where face-to-face communication is intense, the emotional work spent in the health care sector staff is an important factor in increasing patient satisfaction and providing quality service. The impact of organizational justice perception on employees’ emotional work increases the importance of both issues in terms of health managers and the healthcare sector.The research has been carried out in order to determine the organizational justice perception of health workers and the preferences of emotional labour behavior, identify their demographic characteristics and their relationship with each other. The research sample consists of 417 health workers working in the University of Health Sciences, Konya Education and Research Hospital, Konya Numune Hospital and Beyhekim State Hospital. The personal information form created by the researcher in the obtaining of the data was prepared by Moorman (1991) and the Organizational Justice Scale and Diefendorff vd. Created by (2005) and adapted to Turkey by Press and Begenirbaş (2012) and used the Emotional Work Scale for validity-confidence studies. The results of the analysis were assessed in a 95% confidence range. In this study of the Organizational Justice Scale, the Cronbach’s Alpha ratio was 0.96; the Cronbach’s Alpha ratio of the lower scale was 0.85 for Distribution Justice, 0.91 for Procedural Justice and 0.95 for Interaction Justice. The Cronbach’s Alpha ratio for emotional work is 0.81, the Cronbach’s Alpha ratio for lower dimensions is 0.91 for superficial behavior, 0.79 for deep behavior and 0.88 for natural behavior. Under-dimensional emotional labour has been identified a significant difference between superficial behavior and duty and monthly income, between deep behavior and learning level, and between natural behavior and duty and monthly income. It has been found that the perception of organizational justice has a positive and meaningful impact on natural behavior. As organizational justice perception increases, their natural behavior increases; as organizational justice perception decreases, their natural behavior also decreases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 463
Atıf : 2.269
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini