Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 42
Küreselleşme Sürecinde Talep Edilen Emeğin Niteliğindeki Değişme
2018
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kolomb’un 1490’da Amerika’yı keşfiyle başlayan (bu dönemde başlatılmasının nedeni birçok araştırmacı tarafından bu keşfin ekonomik temelli ya da ticaret güdüsü ile yapılmış ilk keşif olarak görülmesi ve bu keşif ile toplumsal yapının tüm alanlarının değişim yaşamasıdır) küreselleşme süreci, günümüze kadar devam eden ve gittikçe de karmaşıklaşan dinamik bir yapıya sahiptir. Küreselleşmenin gittikçe karmaşıklaşan bu tarihi sürecinde en önemli değişimlerden biri de kuşkusuz talep edilen emeğin niteliğinde olmuştur. Son küreselleşme dönemine doğru gelindikçe talep edilen emek, niteliksiz emekten nitelikli emeğe doğru evrilmiştir. Bunun en önemli kanıtlarından biri, merkez ülkelerinin niteliksiz emek göçünü önlemek için her türlü engeller koyması ve nitelikli emek için kolaylaştırıcı politikalar uygulamasıdır. Ayrıca niteliksiz emeğin göçü yerine sermayenin hareketli hale gelmesi de başka bir göstergedir. Birinci ve ikinci küreselleşme dönemlerinde olduğu gibi niteliksiz emeğin sermayenin olduğu yere taşınması yerine, üçüncü küreselleşme döneminde sermayenin niteliksiz emeğin bol ve dolayısıyla ucuz olduğu yere taşındığı görülmektedir. Bu sebepten ötürü de üçüncü küreselleşme dönemi, merkezleri gelişmiş ülkelerde olan sanayilerin, üretimlerini parçalayarak az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere taşıdığı dönem olmuştur. Başka bir ifadeyle bu dönem için, çok uluslu şirketlerin çoğaldığı dönemdir de diyebiliriz. Artık ikinci küreselleşme döneminde olduğu gibi fabrikalar İngiltere gibi merkez ya da kapitalist ülkelerde değil gelişmekte ya da az gelişmiş ülkelerde faaliyet göstermektedir. Böylelikle merkez/kapitalist/gelişmiş ülkeler hem ucuz emekten faydalanmış hem de Kyoto gibi çok taraflı anlaşmaların dayattığı kısıtlamaları da aşmışlardır. Ancak teknolojinin daha da gelişmesi, nitelikli emek gücüne gelecekte ihtiyaç duyulup duyulmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Çünkü hızlı gelişen teknoloji sayesinde, robotlar üretimde çoktan kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaçlanan küreselleşme sürecinde talep edilen emeğin niteliğindeki değişmeyi ortaya koymaya çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Changes in the quality of the work demanded in the process of globalization
2018
Yazar:  
Özet:

The process of globalization, which began with the discovery of America in 1490 (the reason for its launch in this period is that many researchers see this discovery as the first discovery made on economic or trade-driven basis and that the discovery and the change of all areas of the social structure) has a dynamic structure that continues to date and becomes increasingly complex. One of the most important changes in this ever-complexing historical process of globalization was undoubtedly the nature of the demanded labour. The demanded work, as it comes to the last period of globalization, evolved from unqualified work to qualified work. One of the most important evidence of this is that the central countries put all kinds of obstacles to prevent unqualified labour migration and the implementation of facilitating policies for qualified labour. It is also another indicator that the capital becomes moving instead of the immigration of unqualified work. As in the first and second periods of globalization, it appears that instead of moving unqualified labour to the place where capital is, in the third period of globalization, it appears that capital is moved to the place where unqualified labour is abundant and therefore cheap. This is why the third period of globalization has been the period in which industries in developed countries are transferring their centers to the less developed or developing countries by dividing their production. In other words, for this period, it is the time when multinational companies are multiplied. Now, as in the second period of globalization, factories are operating not in central or capitalist countries such as the UK or in developing or less developed countries. Thus, the central/capitalist/developed countries have benefited both of cheap labour and overcome the limits imposed by multilateral agreements such as Kyoto. But the further development of technology has also led to discussions whether the qualified labour force will be needed or not in the future. Because thanks to the rapidly evolving technology, robots are already used in production. The aim of this study is to try to reveal the change in the nature of the work demanded in the process of globalization.

Anahtar Kelimeler:

2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 324
Atıf : 2.525
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi