Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 29
 İndirme 5
Cumhuriyet Öncesi Dönem Türkiye’ye Psikolojik Testlerin Girişi Üzerine Bir İnceleme
2016
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet öncesi dönemde başlayan eğitimde yenileşme hareketleri eğitimde öğrenci, öğretmen, şekil-yapı, sistem-teşkilat, öğretimde yöntem ve teknikler konularında olduğu gibi eğitimde bireysel özelliklerinde incelenmesini zorunlu hale getirmiş ve bu durum eğitim ortamlarında zekâ ve psikolojik testlerinde incelenmesine ve uygulanmasına imkân sağlamıştır. Zekâ ve psikolojik testler konusunda İbrahim Alaeddin gibi dönemin eğitimcileri zekâ, hafıza, dikkat, ruhiyat, kabiliyet gibi konularda hem kendi görüş ve tecrübelerini aktarmışlar hem de bu alanla ilgili batılı kaynakların tercümesini yapmışlardır. Psikolojik testler konusunda İbrahim Alaeddin Zekânın Mukayesesi ve Anket Rehberi isimli önemli iki eseri eğitimcilerinin istifadelerine sunmuştur. Bu çalışmada bu iki eserin yanı sıra ayrıca Stephen S. Colin, “Eğitim (Terbiyevi) Testler” konusundaki açıklamalarına da yer verilmiştir. 1914 yılında yapılan bu tercümelerde o döneme kadar Avrupa ve Amerika birleşik devletlerinde uygulanan psikolojik testlerin ne kadar çeşitli olduğu görülmüştür. Testlerden yararlanılmanın temel amacı bireyleri tanıma ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirme, ruh sağlığı yerinde olmayan ve özel eğitime gereksinim duyan bireylere ilgileri doğrultusunda eğitim verme ve meslek edindirme, askerlik mesleğinde ilgiler ve yetenekler doğrultusunda en üst verimi alma olarak gösterilmistir. Bu çalışmada: Yaş Düzeyine Göre Zekâ Testi, Devolve Testi (mesleki Test), Psikolojik testler, Terbiyevi testler, Ordu alfa, ordu beta testleri ve diğer testler üzerinde durulmuştur

Anahtar Kelimeler:

A Research On Introduction Of Pyschological Tests Into Turkey In The Pre-republican Period
2016
Yazar:  
Özet:

Innovations that started in the pre-republican period obligated the research on student, teacher, buildings, system-organization, teaching methods in education as well as partiucalar characteristics of education, and this situation gave oppurtunity to examine the psychological and intelligence tests in education. Pedagogs in that period such as Ibrahim Alaeddin both shared their experiences and thoughts on intelligence, memory, attention, psychology, ability(talent) and translated the western sources on this field. Upon the psychological test, Ibrahim Alaeddin made available his 2 important works called Zekanın mukayesesi (comparison of intelligence) and Anket Rehberi (Survey Guidance) to the pedagogs (Teachers). In this study, in addition to these works, Stephen S. Colin's statements on "education test" are included. In this translations that were made in 1914 it is observed how various the psychological tests which were applied in Europe and United States were until that time. The primary goal of using those tests is to know the individuals and to guide them according to their interests, to educate the people who are not mentally healthy and provide jobs to them, to get highest efficency in army according to interests and abilities. In this study, it is emphasized on the intelligence tests according to age levels, Devolve tests (occupational tets), Pyschological tests, Educational tests, Army alpha, beta tests and other tests

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.657
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi