Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 87
 İndirme 27
Destinasyon Kişiliği ve Benlik Uyumunun Turistlerin Davranışsal Niyetleri Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan kişiliğine ait özellikler kişinin fiziksel yapısı, davranışları, inançları ve demografik özellikleri tarafından şekillendirilirken, marka kişiliğine ait özellikler tüketicinin markayla olan doğrudan ya da dolaylı teması tarafından oluşturulmaktadır. Markayla ilişkilendirilen kişilik, bu temaslar vasıtasıyla insanlara ait özelliklerin markaya atfedilmesi sonucu meydana gelmektedir. Tüketicilerin sahip olduğu ve “bir markanın, kullanıcısıyla ilişkilendirilen kişilik özelliklerin tümü” olarak tanımlanan imaja ait kişilik özellikleri, markayla ilişkilendirildiğinde marka kişiliği ortaya çıkmaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak destinasyon kişiliği de “bir destinasyon ile bağdaştırılan insana ait karakteristik özelliklerin tümü” olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmada, öncelikle Konya’nın destinasyon kişiliği belirlenmeye çalışılmıştır. Aaker 1997 tarafından oluşturulan ve destinasyon kişiliğinin belirlenmesinde ilk kez Ekinci ve Hosany 2006 tarafından tercih edilen Marka Kişiliği Ölçeği, Konya’nın kişilik yapısını belirlemek için kullanılmıştır. İkinci aşamada destinasyon kişiliğinin turistlerin davranışsal niyetleri üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Son olarak, benlik uyumunun davranışsal niyetler üzerindeki etkisi regresyon analiziyle incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Konya’nın destinasyon kişiliği belirlemek, destinasyon kişiliği ve benlik uyumunun turistlerin davranışsal niyetleri üzerindeki etkisini tespit etmektedir. Araştırma verileri, 2017 yılında, Konya’yı ziyaret eden 385 yerli ve yabancı ziyaretçilere uygulanan anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket uygulaması tercih edilmiş ve elde edilen 422 anketten 385’inin analize uygun olduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için faktör, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda Konya’nın kişilik yapısı “heyecan, samimiyet ve yetkinlik” boyutları ile açıklanmıştır. Destinasyon kişiliği boyutlarından “samimiyet” olumlu izlenim edinme ve tavsiye etme niyeti üzerinde en fazla etkiye sahip olan boyuttur. “Yetkinlik” boyutu ise tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki en etkili boyut olmuştur. Tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde en etkili benlik uyumu “ideal-sosyal benlik uyumu” iken olumlu izlenim edinme ve tavsiye etme niyeti üzerinde en etkili benlik uyumu türü “ideal benlik uyumu” olmuştur. Sonuçlar incelendiğinde, Konya’nın kendine has bir destinasyon kişiliği ortaya çıkmıştır. Destinasyon kişiliğinin turistlerin davranışsal niyetleri üzerinde pozitif yöndeki etkisi göz önüne alındığında, Konya’nın belirlenen bu kişiliği muhafaza etmesi gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Destination Personality and Self-conformity Impact On Tourist Behavioral Intentions
2020
Yazar:  
Özet:

The characteristics of human personality are shaped by the physical structure, behavior, beliefs and demographic characteristics of the person, while the characteristics of brand personality are shaped by the consumer's direct or indirect contact with the brand. The personality associated with the brand is the result of the attribution of characteristics of people to the brand through these contacts. The personality characteristics of the image that the consumers possess and defined as "all of a brand's personality characteristics associated with the user" appear when associated with the brand. From this definition, the destination personality is also defined as "all of the characteristic characteristics of a person associated with a destination." In this study, it was first attempted to determine the destination personality of Konya. Created by Aaker in 1997 and first preferred by Ekinci and Hosany in 2006 in the determination of the destination personality, the Brand Personality Scale was used to determine the personality structure of Konya. In the second stage, the impact of the destination personality on tourist behavioral intentions was determined. Finally, the impact of self-conformity on behavioral intentions was studied by regression analysis. The purpose of this research is to identify the destination personality of Konya, identify the impact of the destination personality and self-conformity on tourist behavioral intentions. The research data was collected in 2017 through an survey of 385 domestic and foreign visitors who visited Konya. The research found that the survey application was preferred as a data collection tool and 385 of the 422 surveyes obtained were appropriate for analysis. Factor, correlation and regression analyses have been performed for the assessment of the data obtained. As a result of the analysis, Konya’s personality structure was explained by the dimensions of “heycan, intimity and competence”. Destination is the size that has the most impact on the intention to gain and recommend positive impressions from the dimensions of personality. The size of "competence" was the most effective size on the intention to visit again. The most effective kind of self-conformity on the intention of re-visiting is the "ideal-social self-conformity" while the most effective kind of self-conformity on the intention of obtaining positive impressions and advising is the "ideal self-conformity". When the results were examined, Konya's own destination personality was revealed. Considering the positive impact of the destination personality on tourist behavioral intentions, it is believed that Konya should preserve this identified personality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.284
Atıf : 12.402
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini