Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 48
İstiklale Doğru (1920)
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Özet İttifak safında Birinci Dünya Savaşı’na girmiş olan Osmanlı Devlet, İtilaf Devletleri, özellikle İngiltere tarafından yenilgiye uğratılmış ve 30 Ekim 1918 de Mondros Bırakışmasını imzalama zorunda kalmıştı. Savaş ve sonrası, yenenler arasında emperyalist yayılma çılgınlığı dizginsiz bırakılmıştı. Anadolu değeri biçilmez bir hazine idi ve emperyalist devletler bu hazineye göz dikmiş, 1919 yılında, gizli antlaşmalara ve istila hakkına dayanarak bu ganimeti ele geçirmek için harekete geçmişlerdi. Savaş günlerinde imzalanmış olan ve bazıları Bolşeviklerce açıklanmış olan bu gizli antlaşmalar Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldırmaya yönelikti Mondros bırakışmasının imzalanmasından sonra, İstanbul’a asker çıkaran İtilaf Devletleri, Türkiye’nin birçok kilit noktasını işgale başlamış ve bu işgal yavaşça Türkiye’nin kalbini oluşturan ve halkının çoğunluğu Türk ve Müslümanlardan oluşan Anadolu’nun önemli bölgelerine kadar yaymışlardı. Mondros bırakışması, İtilaf Devletlerince kolayca yanlış biçimde açıklanarak istismar edilebilecek maddeler içeriyordu. Bırakışmanın en kötü maddeleri, İtilaf Devletleri’nin güvenliğini tehdit edici bir durum meydana gelirse, Osmanlı Devleti’nin herhangi bir stratejik yerini işgal etme yetkisi veren 7. madde ve 6; Ermenilerin bulundukları illerde karışıklı çıkarsa, İtilaf Devletleri buraları işgal hakkını koruyacaktır sözlüklerini içeren 24. madde idi. Bırakışmanın imzalanmasından kısa bire sonra İtilaf Devletler, onun anlamsız muğlâk kimi maddelerinden yararlanarak, Osmanlı Devleti’nin kilit noktalarını işgal ederek o devleti bölme planlarını uygulamaya başlamışlardı. Böylece Boğazlarla başkent İngiliz ve Fransız askeri güçlerince işgal edilmiş; Antalya’ya İtalyan askerleri çıkarılmış; Fransızlar Çukurova (Kilikya)ya el koymuş ve daha sonra Yunanlılar İzmir ve bölgesine çıkarma yapmışlardı. Batı Trakya Yunan denetimi altına alınmış, Doğu Trakya’ya Fransızlar girmiş, Musul ise İngiliz askerleri tarafından Bırakışmanın imzalanmasından birkaç gün sonra işgal edilmişti. Bu işgallerin birçoğu Bırakışmanın metnine ve İtilaf Devletlerinin açıklamış oldukları savaş amaçlarına karşıttı. Anca kolaylar, İtilaf Devletlerinin-işgalcilerin istediği şekilde gelişmedi . Vatanlarını korumak için Anadolu insanı harekete geçmişti Erzurum ve Sivas Kongreleri sonunda alınan karar uyarınca bütün Müdafaa-i Hukuk kuruluşları tek çatı altında toplanarak birlik sağlanmış ve kurtuluş doğru önemli adımlar atılmıştı. Mebusan Meclisi’nin feshi ve Ankara’da yeni bir meclisin toplanması, istiklale doğru yürüyüşe geçildiğinin göstergesi idi.

Anahtar Kelimeler:

İstiklale Doğru (1920)
2019
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State, which entered the First World War in the Alliance line, was defeated by the Opposition States, by Britain, and was forced to sign the Mondros Abandonment on October 30, 1918. The madness of imperialist dissemination among the defeated during the war and after it was left untouched. Anatolian treasure was an invaluable treasure, and the imperialist states looked at this treasure, and in 1919, on the basis of secret treaties and the right to invade, they had taken action to capture this treasure. These secret treaties, which were signed in the days of war and some were declared by the Bolsheviks, were aimed at the eradication of the Ottoman State after the signature of the Mondros departure, the Opposition States that had sold out to Istanbul, began occupying many key points of Turkey, and this occupation was slowly spread to the important areas of Anadolu, which formed the heart of Turkey and the majority of the people of Turks and Muslims. The abandonment of Mondros contained substances that could be easily misused by the State of Opposition. The worst elements of abandonment, if a situation threatening the security of the opposition states occurs, the Ottoman State gives the power to occupy any strategic place. Article 6; If the Armenians interfere in the territories in which they are located, Article 24 contains their dictionaries that the Contracting States shall safeguard the right to occupy these territories. Shortly after the signature of the departure, the Opposition States began to implement the plans of dividing that state by taking advantage of some of its meaningless materials, occupying the key points of the Ottoman State. Thus, the capital was occupied by British and French military forces; Italian soldiers were deported to Antalya; the French took over to Çukurova (Kilikya), and then the Greeks took over to Izmir and the region. Western Trakya was under Greek control, French entered Eastern Trakya, and Mosul was occupied by British soldiers a few days after the signature of the Covenant. Many of these occupations opposed the text of the abandonment and the war purposes the opposition states declared. It was not easy, the opposition states-occupants did not develop as they wanted. In order to protect their homeland, the people of Anatolia were moved in action, and according to the decision taken at the end of the Erzurum and Sivas Congress, all the Defence-i Legal Organizations were gathered under one roof and united and important steps were taken towards the liberation. The dissolution of the Mebusan Parliament and the assembly of a new parliament in Ankara were a sign that it was passed on a walk towards the resignation.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.637
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)