Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 917
 İndirme 120
 Sesli Dinleme 2
Ortaokul 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Yerel Tarih Kullanımına Bir Örnek: Safranbolu Gezisi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Sosyal Bilgiler dersinde okul dışı öğrenme ortamları önemli bir yer tutmaktadır. Okul dışı öğrenme ortamlarından biri de yerel tarih yöntemidir. Bu araştırmanın amacı ortaokul 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde yerel tarih gezisi kapsamında yapılan etkinliklere yönelik öğrenci ve öğretmen görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel metodoloji kapsamında eylem araştırmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Karabük il merkezinde bulunan bir ortaokulun 5. sınıflarında öğrenim gören toplam 17 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma içeriği doğrultusunda veri toplama araçları da çeşitlendirilmiştir. Bu bağlamda araştırmada yapılandırılmış mülakat, çalışma yaprakları ve gezi günlüklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler içerik analizi yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, Sosyal Bilgiler dersi öğretim programında önerilmesine ve programda uygun kazanımlar bulunmasına rağmen (Milli Eğitim Bakanlığı, 2005) öğrencilerin önceki öğrenim yaşantılarında bu mekânlardan hiçbirini okul gezisi aracılığıyla ziyaret etmedikleri ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin tamamı bu tür gezilerin tekrarının olması halinde geziye muhakkak katılacaklarını ifade etmiştir. Öğrencilerin çoğu yerel tarih gezisinin, bilgilerin kalıcı hale getirilmesinde ve konu alanına yönelik yeni bilgiler edinmelerine katkı sağladığını ifade etmişlerdir. Araştırma sonrasında ortaya çıkan en önemli öneri ise; yerel tarih özelinde okul dışı Sosyal Bilgiler öğretimini engelleyen etmenlerin (bürokratik işlemler, prosedürler, zaman kısıtlaması vb.) mümkün olduğunca en aza indirilmesi gerekir.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul 5. Sinif Sosyal Bi̇lgi̇ler Dersi̇nde Yerel Tari̇h Kullanimina Bi̇r Ornek: Safranbolu Gezi̇si̇
2019
Yazar:  
Özet:

In the social knowledge course, the learning environments outside the school hold an important place. One of the out-of-school learning environments is the local history method. The aim of this study is to show the students and teachers' opinions on the activities carried out within the framework of the local history journey in the middle school 5th class Social Information course. The research has been used in the framework of the quality methodology of action research. The research study group consists of a total of 17 students studying in the 5th grade of a secondary school located in the center of the Karabük province in the spring semester of the 2016-2017 educational year. According to the research content, the data collection tools are also varied. In this context, the research has taken advantage of the structured interviews, worksheets and travel diaries. The data collected in the research was analyzed with the help of content analysis. The research finds that, despite the recommendation of the Social Information lessons in the curriculum and the appropriate achievements in the program (Ministry of National Education, 2005) students have not visited any of these places in their previous learning lives through a school trip. All of the students said they would definitely take part in the trip if such trips occur. Most students have stated that local history travel contributes to the permanentization of information and the acquisition of new information about the subject. The most important suggestion that arises after the research is the factors that prevent the teaching of non-school social information in the local history specifically ( bureaucratic processes, procedures, time limitations, etc.). It should be reduced as much as possible.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.100
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini