Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 107
 İndirme 48
Öğrencilerin “değer” Kavramına Yönelik Algılarının Metaforlar Aracılığıyla Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Öğrencilerin değer kavramına yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla belirlenmesini amaçlayan bu çalışma metaforik çalışma olup nitel bir araştırmadır. Veri toplama ve yorumlama sürecinde nitel araştırma yöntemleri desenlerinden biri olan olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırma çalışma grrubu ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen veriler için içerik analizi yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu, Konya il merkezinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören 897 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların 569’u (%63) kız, 327’si (%37) erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Ayrıca, katılımcıların 79’u (%9) ilkokul öğrencisi, 338’i (%38) ortaokul öğrencisi, 480’i (%53) lise öğrencileridir. Veri toplama aracı olarak, açık uçlu maddelerden oluşan “Değerlerle İlgili Kavram Çağrışım Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda yedi tema elde edilmiştir. Bu temalar; Devamlılığının sağlanması açısından değer, Eğitimin yapıtaşı ve eğitim açısından önemli bir unsur olarak değer, Hayata yön veren bir unsur olarak değer, İnsanların yaşamına etki eden bir unsur olarak değer, Kıymet taşıyan bir unsur olarak değer, Önem arz eden bir unsur olarak değer, Tutum ve davranışlara yön veren unsur olarak değer elde edilmiştir. Araştırmada lise öğrencilerinin sıklıkla metafor ürettikleri temaların ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin en sık metafor ürettikleri temalarla aynı temalar olduğu görülmektedir. Değer kavramına yönelik algının, ilkokul ve ortaokulun devamında lise yıllarında da öğrenci algısının genel olarak değişmediğini gösterir niteliktedir. Öğrencilerin değerleri hayata yön veren unsur, kurallar bütünü olarak değerlendirdikleri bulunmuştur. Değer ile ilgili yapılan tanımların araştırmanın sonucunu desteklediği, değerin hayata ve insanların yaşamına etki ettiğine yönelik temaların birbirini tamamladığı ve açıkladığı görülmektedir. Ayrıca, metafor tabanlı öğretim etkinliklerin soyut kavramların ve değerlerin öğretilmesinde oldukça etkili olduğu söylenebilir. Bu bağlamda ebeveynlerinden destek alarak değerler eğitiminin önem verildiği ve değerlerin aşılandığı okullara devam eden öğrencilerin ruh sağlıklarının da iyi olması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ogrenci̇leri̇n “deger” Kavramina Yoneli̇k Algilarinin Metaforlar Araciligiyla Beli̇rlenmesi̇
2019
Yazar:  
Özet:

This study, which aims to determine students’ perceptions of the value concept through metaphors, is a metaphoric study and a qualitative study. In the process of data collection and interpretation, one of the patterns of quality research methods has been used. The study group is determined by the measurement sampling method. Analysis of the data received. The work group of this research consists of 897 students in the 2016-2017 educational-learning year in the center of the province of Konya, which were taught in primary, secondary and secondary schools. 569 participants (63%) are girls and 327 (37%) are male students. Moreover, 79 (%9) of participants are primary school students, 338 (% 38) high school students, 480 (% 53) high school students. As a data collection tool, the "Values Related Concept Call Form" consisting of open-end materials has been used. The analysis of the data resulted in seven themes. These subjects are valuable in terms of continuity, valuable as an important element in terms of education and education, valuable as an element that leads to life, valuable as an element that affects the life of people, valuable as an element that carries value, valuable as an element that brings importance, valuable as an element that leads to attitude and behavior. The research shows that the topics that high school students often produce metaphors are the same topics that primary and secondary school students most often produce metaphors. The perception of the concept of value is the attitude to show that in the continuation of primary and secondary school, the student perception in general has not changed in high school years. Students have found the elements that direct the values to life, the rules are considered as a whole. The definitions of value appear to support the research outcome, the topics that value affects life and people's life complement and explain each other. It can also be said that metaphor-based teaching activities are quite effective in teaching abstract concepts and values. In this context, it is expected that the mental health of students who continue to school where the values are vaccinated and the value education is appreciated by the support of their parents will also be good.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini