Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 114
 İndirme 34
Die Neue Ordnung (nizam-i Cedid) Des Sultans Selims Iii. Iii. Sultan Seli̇m’i̇n Yeni̇ Duzeni̇ (ni̇zam-i Cedi̇d
2017
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti; aşiretten beyliğe beylikten devlete devletten imparatorluğa dönüşürken sürekli ilerleme ve gelişme kaydederek çok güçlü bir devlet teşkilatı oluşturmayı başarmıştır. Fakat XVIII. yüzyıl sonlarında zamanla ortaya çıkan bir takım iç ve dış meselelerden dolayı devlet gücünü kaybetmeye başlamış ve akabinde ise çöküş sürecine girmiştir. 28 Mart 1789 yılında Osmanlı tahtına çıkan Sultan III. Mustafa’nın (1757-1774) oğlu olan Sultan III. Selim (1789-1807), Osmanlı Devleti’nin içerisinde bulunduğu sorunları gidermek ve devletin yeniden eski gücüne kavuşabilmesi amacıyla bir takım ıslahat çalışmalarına başlamak istemiştir. Bunun üzerine III. Selim döneminin önemli devlet adamlarından olan Ebubekir Ratıp Efendi’yi Viyana elçiliği görevi ile üç yıllığına 1791 yılında Avrupa’ya göndererek oradaki askeri, idari ve mali teşkilatları hakkında bilgi toplamasını istemiştir. Bu bilgiler ışığında III. Selim ülkenin yönetimi ile ilgili her alanda yenileşmenin gerekliliğine inanmış bir kişi olarak Nizam-i Cedid adı altında Osmanlı Devleti’nin öncelikle askeri, idari, sosyal, eğitim, ekonomik ve diplomatik sahalarda birçok köklü yenilikler yapmaya sürüklemiştir. III. Selim halkı için yapmış olduğu bu yenilikler her ne kadar Osmanlı Devleti’nde bir iyileştirme gösterse de, idari ve sosyal alanlarda varlığını sürdüren bozuklukların tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmamıştır. Girişilen bu yenilikler adı altındaki hareketler için kurulan İrad-i Cedid hazinesi için halktan toplanılan yeni vergiler halkı ekonomik sıkıntılara girdirmiştir. Bu ekonomik sıkıntılara daha fazla rıza göstermen halk tepkilerini göstererek yapılan bu yenilikleri istemediklerini belirtmişlerdir. III. Selim kendi halkından bile destek bulamayınca Mayıs 1807 yılında tahttan çekilmek zorunda bırakılmış ve daha sonra öldürülmüştür. İşte bu çalışmada; dönemin birinci ve ikinci el kaynakları ışığında Sultan III. Selim’in Avrupa standartlarında yapmak istediği yenilikleri hangi alanda gerçekleştirdiğine dair alanlar tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.085
Atıf : 9.542
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini