Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 92
 İndirme 28
Türkçe Öğretiminde Bir Söylem Çözümleme Denemesi: Taş Kesilen Çoban Efsanesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Toplumun hayat felsefesini, yaşam biçimini, ahlak anlayışını, yücelttiği değerleri içlerinde barındıran, tarihin ve inanışların yüzlerce hatta binlerce yıllık izlerini taşıyan efsaneler, millî şuur oluşturma bakımından son derece önemli edebi ürünlerdir. Bu türdeki edebî ürünlerde yer alan değerleri ve millî şuuru oluşturan ögeleri ortaya koymaya ve yorumlamaya imkân sağlayan bir çözümleme metodunun olması ve uygulanması gerekmektedir. Bu araştırmada başta efsane olmak üzere diğer edebî türler yoluyla bir topluluğa ait olmayı sağlama, millî bir bilinç kazandırma, erdemli bir birey olma, farklı ve yaratıcı düşünme gibi olguların kazandırılması için kullanılabilecek bir yöntem ve çözümleme denemesi olarak söylem çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan söylem çözümlemesi yöntemi, metnin dil özelliklerinden yola çıkarak anlatıcının seçimlerinin anlaşılması ve metnin üreticisinin doğrudan ifade etmediği örtük anlamların bağlam içerisinde ortaya çıkarılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Bu çalışmada, Ruhi Kara’nın “Erzincan Efsaneleri Üzerine Bir Araştırma” başlıklı kitabındaki Refahiye’nin Alaçayır köyüne ait olan Taş Kesilen Çoban efsanesinin söylem çözümlemesi yapılmaya çalışılmıştır. Efsanenin söylemi, J. P. Gee’nin söylem çözümlemesi yöntemiyle incelenmeye çalışılmıştır. Bu yönteme göre efsane üç ana başlık altında incelenmiştir. Efsane biçim analizi, anlam analizi ve dil analizi olmak üzere üç başlık altında J. P. Gee’nin söylem çözümleme yaparken belirlemiş olduğu yirmi yedi alt başlıkta incelenmiştir. Biçim analizinde yazarın söylemini oluştururken kullandığı araçlar ortaya konulmuş ve efsanenin kurgusal yapısı ile ilişkilendirilmiştir. Anlam analizinde ise, söylemi oluşturan anlamsal bağlar, kurguyu oluşturan yapısal unsurlar dikkate alınarak açıklanmıştır. Dil analizinde ise söylemi oluştururken yazarın özellikle yoğunlaştığı kelimeler ve yazarın bilinçli olarak tercih ettiği yapılar ortaya konmuştur. Çalışma, söylem çözümlemesi yönteminin halk edebiyatına ait olan edebi metinlerin tahlilinde ve okur tarafından efsanelerin daha iyi anlaşılmasında etkili bir yol olduğunu gösterme amacını taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A Word-solving Attempt In The Turkish Teaching: The Stone-cutting Shepherd Legend
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The legends that contain the life philosophy of society, the way of life, the moral understanding, the values it glorifies, with hundreds or even thousands of years of history and beliefs, are extremely important literary products in terms of the creation of national consciousness. It is necessary to have and apply a method of analysis that enables the explanation and interpretation of the values contained in such literary products and the objects that constitute the national status. This study used the method of speech analysis as a method that can be used to ensure belonging to a community through other literary species, primarily the legend, to gain national awareness, to become a meritful individual, to gain facts such as different and creative thinking and to attempt to resolve. The method of speech analysis used in the research is a method aimed at understanding the speaker’s choices, starting from the language characteristics of the text, and to reveal the covered meanings that the text producer does not express directly within the context. In this study, it was attempted to make a narrative of the Stone Cut Shepherd legend, which belongs to the village of Refahiye's Alaçayir in Ruhi Kara's book "A Research on Erzincan Legends". The legend’s speech was tried to be studied by J. P. Gee’s speech analysis method. According to this method, the legend has been studied under three main titles. Under the three titles, legendary form analysis, meaning analysis and language analysis, J. P. Gee identified the twenty-seven subtitles when doing speech analysis. In the form analysis, the tools the author used to create the speech were revealed and associated with the fictional structure of the legend. In the meaning analysis, the meaning links that make the speech are explained by taking into account the structural elements that make the fiction. In the language analysis, when creating speech, the writer focused on the words and the structures the writer consciously preferred. The study aims to show that the method of speech analysis is an effective way to evaluate literary texts that belong to public literature and to better understand the legends by the reader.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.113
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini