Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 144
 İndirme 63
Yapılandırmacı Yaklaşıma Göre Dil Bilgisi Öğretimine Yönelik Öğretmen Görüşleri
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Millî Eğitim Bakanlığının 2005 yılında yaptığı değişiklikle birlikte ülkemizde uygulanan öğretim programları yapılandırmacı yaklaşım temelli olarak hazırlanmıştır ve uygulamaya konulmuştur. Çalışmanın amacı, mevcut Türkçe öğretim programlarında yer alan uygulamaların yapılandırmacı yaklaşıma göre kullanım durumlarını öğretmen görüşlerine dayandırarak değerlendirmektir. Araştırmanın katılımcı grubunu, Bursa ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda çalışan 22-65 yaş aralığındaki 100 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın yöntemini “nitel araştırma” oluşturmaktadır. Bu yönteme bağlı olarak araştırmanın desenini “durum saptaması” oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak “yarı yapılandırılmış görüşme formu” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde “içerik çözümleme” tekniği kullanılmıştır. Her bir alt problem cümlesini oluşturan öğretmen görüşleri öncelikle “kodlama” tekniğiyle daha sonra “kategorizasyon” işlemi ile çözümlenmiştir. Her bir altı soru kendi içinde tematik olarak ayrılmış, daha sonra kategorize edilerek sınıflandırılmıştır. Ayrıca araştırmada ilk iki alt problem cümlelerine yönelik frekans değerleri verilerek nicel bulgular saptanmıştır. Elde edilen verilere göre öğretmenlerin, sadece %50’sinin yapılandırmacı anlayışa göre dil bilgisi öğretimi gerçekleştirdikleri saptanmıştır. Öğretmenler, yapılandırmacı yaklaşıma göre dil bilgisi öğretimi gerçekleştirirken müfredatın yoğunluğunun, sınıf mevcutlarının fazlalığının, materyallerin yetersizliğinin, ders kitaplarının yaklaşımdan uzak ve yetersiz olmasının, sürenin yetmemesinin, merkezi sınav sisteminin yaklaşıma uygun olmamasının yaklaşımı verimli şekilde uygulama konusundan güçlük yarattığını belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra araştırma, katılımcıların yapılandırmacı yaklaşımın yararları ile ilgili görüşlerini de ortaya çıkarmıştır. Öğretmenler yapılandırmacı yaklaşım ile gerçekleştirilen dil bilgisi öğretiminin daha kalıcı öğrenme gerçekleştirdiğini, öğrencilerin ilgi ve isteklerini olumlu yönde etkilediğini ve dil bilinci kazandırmada etkili olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenler, öğretim programının daha etkili ve verimli uygulanabilmesi için müfredatın yoğunluğunun azaltılmasının, merkezi sınavın yaklaşıma uygun hâle getirilmesinin, sınıf mevcutlarının azaltılmasının, program geliştirme sürecinde öğretmenlerinin görüşlerinin alınması gibi önerilerde bulunmuşlardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.085
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini