Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 110
 İndirme 59
Demokrasi ve Ekonomik Buyume: Yukselen Piyasa Ekonomilerinden Kanit
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Demokratikleşme derecesi arttıkça ülkelerin zenginliğinin arttığı ya da zenginleştikçe ülkelerin demokratikleştiği düşünülmektedir. Demokrasinin ekonomik yapı üzerine olan etkisi uzun zamandır tartışılagelen bir konudur. Ekonomik büyüme literatürüne bakıldığında, ekonomik büyümenin belirleyicileri kapsamında sıklıkla demokrasinin etkisinin incelendiği görülmektedir. Ancak demokrasi ve ekonomik büyüme ilişkisi hakkında yapılan çalışmalarda bir görüş birliği olmadığı ifade edilebilir. Çalışmada, demokrasinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi seçilmiş 8 yükselen piyasa ekonomisinde 1972-2016 dönemi verileri kullanılarak panel veri tekniğiyle araştırılmıştır. Analizlerde ekonomik büyümeyi temsilen reel GSYİH, demokrasi düzeyini temsilen Freedom House özgürlük endeksi kullanılmıştır. Çalışmada yatay kesit bağımlılığı 〖CDLM〗_1 ve 〖CDLM〗_adj, serilerin durağanlığı CADF birim kök testiyle, uzun dönemli ilişkiler Westerlund ve Edgerton (2007) eşbütünleşme testiyle incelenmiş ve seriler arasında uzun dönemli ilişki belirlenmiştir. Katsayılar Panel AMG yöntemiyle tahmin edilmiştir. Bulgular bazı ülkelerde demokrasi düzeyindeki artışın ekonomik büyümeyi olumlu bazılarında ise olumsuz etkilediğini göstermiştir. Ayrıca değişkenler arasındaki nedensellik Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) testiyle incelenmiştir. Panelin geneli için çift yönlü nedensellik gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Brezilya, Şili, Hindistan ve Türkiye’de demokrasi düzeyindeki artışın ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği görülmüştür. Ancak Arjantin, Çin, Endonezya ve Güney Afrika’da ise demokrasi düzeyindeki artışın ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlam ekonomik kurumların varlığına bağlı olarak ortaya çıkacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.085
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini