Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1.034
 İndirme 79
 Sesli Dinleme 2
Orhan Veli’nin Şiirlerinde Anlatım Özellikleri ve Yineleme Sanatı Üzerine Bir İnceleme
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Orhan Veli, Türkçeyi çok iyi kullanan şairlerin başında gelmektedir. Ona göre şair, süslü anlatımdan kaçınmalı, eserlerini halkın rahatlıkla anlayacağı halk diliyle yazmalıdır. Dolayısıyla Orhan Veli’nin şiirlerindeki söz varlığı incelendiği zaman görülecektir ki kullandığı sözcükler arasında daha çok ikilemeler, deyimler, konuşma diline özgü soru kalıpları, kalıp sözler ve özellikle halkın kullandığı diğer çeşitli anlatım kalıpları bulunmaktadır. İşte Orhan Veli’nin şiirlerindeki ekileyici ve doğal söyleyişi sağlayan bu unsurlardır. Ayrıca Orhan Veli , şiirlerinde gerçek yaşamdan etkilenerek gerçekçiliğe önem verip halkın sorunlarını dile getiren ve şiiri halka sevdiren bir şairdir. Özellikle şiirlerinde savaş yıllarında yoksulluk içinde kıvranan bir kişinin ruh hâlini yansıtması, yaşama sevinci ile insan sevgisini, özgürlük temasıyla birleştirerek vermesi, onun bu özelliğinin temel göstergesidir. Ancak şairin son şiirlerinde doğa sevgisi ile duygusal ve toplumsal eğilimler hafif alaycı ve toplumsal yergi unsurları da bulunmaktadır. Bu nedenle Orhan Veli, monoton tarzda şiirler yazmamış; çeşitli aşamalardan geçerek kendini yenilemiş ve Cumhuriyet Dönemi Şiiri’ne damgasını vurarak hem kendi sanat çizgisini aşama aşama ileriye taşımış hem de şiirimize o güne kadar hiç kullanılmamış yeni sözcükler, yeni konular, yeni görüşler ve yeni biçimler kazandırmıştır. Bu çalışmada, edebiyat alanında değerli hocalardan aldığı eğitimle sağlam bir alt yapıya sahip olan Orhan Veli’nin hem belirgin anlatım özellikleri üzerinde durulacak hem de kullandığı edebiyat sanatları içerisinde büyük bir öneme haiz olan “Yineleme Sanatı” tüm ayrıntılarıyla ele alınarak şiirlerinde kullandığı bu edebiyat sanatının her türüne örnekler verilmeye çalışılacaktır. Özellikle konuşma dilinde kullandığımız ikilemeler, Orhan Veli’nin şiirlerinde hem anlamı pekiştiren, hem de akıcılığı sağlayan önemli bir unsur olarak dikkat çekmekte ve anlatım özellikleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A Study About The Features Of Expressions and Work Of Repitition Of Arts In Orhan Veli's Poets
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Orhan Veli is one of the poets who uses the Turkısh language very well.According to him a poet must avoid using expressions full of ornamentation and write his work of art in a way that people can understand easily.Consequently when the vocabulary used in Orhan Veli's poems examined it is understood that the words used in his poems are mostly repitition of words, idioms and formation of questions peculiar to spoken language and especially other various expressions used by people.These components ensure effective and way of saying in his poets. Also Orhan Veli is a poet who was affected by real life,expressed people's problems and made people love the poem.Especially in his poems he reflects a person who suffers from poverty during the war,and he makes this by the theme of freedom ,so this indicates his special features.But in his latest poems nature of love,emotional and social tendency has a little mocking and also social satirical piece of writing is found.For this reason Orhan Veli not only wrote monotonous poems but he also renewed himself gradually and by influencing Republic Period Poetry,he both improved his artistic quality gradually and also assisted in gaining new words,subjects,vision and style which were not used until that time. Orhan Veli had an education in literature from talented teachers and had a strong background.In this work of art features of expressions and "art of repitition" which is very important in his works of art will be mentioned in details and examples will be given to all sorts of literature used in his poems.Especially the repitition of words used in spoken language in Orhan Veli's poems attracts attention as a component which reinforces the meaning and fluency.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.997
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini