Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 59
 Sesli Dinleme 1
Öğretmen Görüşlerine Göre, Okul Yöneticilerinin Farklılıkların Yönetimi ve Çatışma Çözme Becerilerinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Okul, farklı kişi veya grupları içinde barındıran sosyal bir sistemdir. Okulda farklı görüşlere sahip insanlar aynı amaca hizmet etmek için çalışırlar. Bazen farklılıklar çatışmalara neden olabilir. Okul yöneticisinin farklılıkları yönetme ve çatışma çözme becerileri konusunda yetkinliği, okulun etkililiği açısından önemlidir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre okul yöneticilerinin farklılıkların yönetimi ve çatışma çözme becerilerinin incelenmesidir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 467 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, “Farklılıkların Yönetimi Ölçeği” ve “Örgütsel Çatışma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; okul yöneticileri çatışma çözme becerilerinden en çok “tümleştirme” sırasıyla “uzlaşma”, “kaçınma”, “ödün verme” ve “hükmetme” becerilerini kullanmaktadırlar. Tümleştirme stratejisinde amaç; haklı ya da haksız tarafı belirlemek değil, çatışmanın temel sebeplerini bularak onları tamamen ortadan kaldırmaktır. Bu bakımdan okul yöneticilerin çatışma çözme becerileri pozitif olarak değerlendirilmiştir. Okul yöneticileri, farklılıkların yönetiminde daha çok “yönetsel uygulamalara” öncelik vermektedirler. Yani okul yöneticilerinin farklılıkları yönetme konusunda çok iyi olmadıkları görülmüştür. Okul yöneticilerinin çatışma çözme becerilerine yönelik öğretmen görüşleri cinsiyet, branş ve kıdem değişkenlerine göre bir değişiklik göstermezken; okul türüne göre farklılık göstermektedir. Okul yöneticilerinin farklılıkların yönetimine ilişkin öğretmen görüşleri, cinsiyet ve branşa göre farklılık göstermezken; kıdem ve okul türüne göre farklılık göstermektedir. Okul yöneticilerinin farklılıkları yönetme becerilerinin onların çatışma çözme becerilerinin bir yordayıcısı olduğu anlaşılmıştır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.088
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini