Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 20
15 Temmuz Başarısız Darbe Girişiminin Ardından “Demokrasi, Kültür ve İletişim” Kavramlarına İlişkin Türkçe Öğretmen Adaylarının Oluşturdukları Metaforların İncelenmesi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma; 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından Türk toplumunun darbeye karşı oluşturduğu milli birlik beraberlik ruhunun oluşmasında etken olan iletişim, kültür ve demokrasi kavramını toplumun mihenk taşlarından olan öğretmen adaylarının metaforlarından yola çıkarak tanımlamak amacıyla yapılmıştır. Toplumu derinden etkileyen olaylar, dönem içerisinde milletin durumlara ve kavramlara olan bakış açısını da değiştirebilmektedir. Ülkemizin yaşadığı olumsuz girişimini, bir gecede tersine çeviren tutumun arkasında ortak bilincin oluşması yer almaktadır. Bu bilinç, ortak kültür ve iletişim birliğinden beslenmektedir. Çalışma “demokrasi”, “kültür” ve “iletişim” kavramlarının, 15 Temmuz sonrası yeni nesilleri yetiştirecek öğretmen adayları tarafından nasıl anlaşıldığının ortaya konması ve öğretmen adaylarının neler düşündüklerini belirlemesi bakımından önem taşımaktadır. Toplumun algısını ve gelişimini, ana dili öğreticisi olan Türkçe öğretmen adaylarının metaforları ile ortaya koymak, eğitim bilimlerinin yanı sıra sosyolojik ve felsefi açılardan da önem ihtiva etmektedir. Çalışmanın araştırma grubunu 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı güz döneminde Gazi Üniversitesi Türkçe öğretmenliği bölümünde okuyan 210 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilerin toplanabilmesi için her öğrenciye “Demokrasi/Kültür/İletişim nedir?” sorusuna tek kelimelik yanıtlar vermeleri istenmiş ve ardından “Demokrasi/Kültür/İletişim... gibidir; çünkü ... ” cümlesi yöneltilerek boşlukların doldurulması istenmiştir. Araştırmada “Öğretmen adaylarının bu üç kavrama ilişkin sahip oldukları metaforlar nelerdir?”, “Öğretmen adaylarının sahip oldukları metaforlar hangi kavramsal kategoriler altında toplanabilirler?” sorularına yanıt aranmıştır. Yanıtlar çerçevesinde metaforlar, görülme sıklıklarına (n) göre ifade edilmiştir. İkinci basamakta verilen cümle doldurmada ise metaforlar; kategoriler halinde tablolaştırılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda “demokrasi” kavramına ilişkin “eşitlik, özgürlük, adalet, 15 Temmuz” metaforları; “kültür” kavramına ilişkin “gelenek, milli benlik, milli beraberlik” metaforları; “iletişim” kavramına ilişkin ise “telefon, sosyal medya, mesajlaşma” metaforları ön plana çıkmıştır. Ortaya çıkan metaforlar yorumlanarak analiz edilmiş ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of ‘democracy, Culture and Communication’ Related Metaphors Created By Turkish Candidate Teachers After July 15 Failed Coup Attempt
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This work has been made to define the communication, cultural unification and democracy concepts which created feelings of national unification against the coup, in the light of metaphors created by the touchstones of society candidate teachers, after the failed coup attempt. Events that deeply affect society, might change people’s perception of different situations and concepts. Behind the attitude that changed the opposite our country experienced into victory in a single night is our collective consciousness. This consciousness is fed by our common culture and our unity of communication. The work carries importance to see how our candidate teachers, whom will raise new generations after the July 15, understands and thinks about the concepts of ‘democracy’, ‘culture’ and ‘communication’. It is also important to reveal the societies perception and development with metaphors, created by candidate teachers whose native tongue is Turkish, to the educational sciences alongside sociological and philosophical sciences. This study tried to answer the question ‘What are the metaphors the candidate teachers have about these three concepts?’ and ‘In what conceptual categories could these concepts examined in?’ Study group of this work consists of 210 candidate teachers who studied in Gazi University Turkish Language teaching department in 2016-2017 autumn period. To collect data, in the first step every student was asked to give a single word answers to question ‘What is Democracy/Culture/Communication?’ and after that, students were asked to fill in the blanks to the question ‘Democracy/Culture/Communication is like ...; because ...’ In the second step, metaphors given as answers to the fill in the blank question were tabulated in categories by their frequency of sightings (n) and the results were analysed. After the examination, related to ‘democracy’ concept ‘equality, liberty, justice, July 15’ metaphors; related to ‘culture’ concept ‘tradition, nationalistic awareness, nationalistic unification’ metaphors and related to ‘communication’ concept ‘phone, social media, texting’ metaphors have showed prominence. Metaphors that showed prominence were analysed with interpretation and necessary recommendations were made.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.396
Turkish Studies