Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1.198
 İndirme 124
 Sesli Dinleme 8
Müfide Ferit Tek’in Aydemir Adlı Romanında Türk İdeali İle Batı Edebiyatı, Din ve Mitolojisinin Birleşimi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Müfide Ferit Tek (1892-1971) eserlerini Türk Edebiyatında Ulusal Edebiyat Dönemi olarak bilinen 1911 ile 1923 yılları arasında yazmış olan bir Türk kadın yazardır. Romanlarını aynı dönemde yazmış olan Ömer Seyfettin, Halide Edib Adıvar, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Aka Gündüz gibi ‘millet’ ve ‘milliyetçilik’ duygularıyla yazmıştır. Yazar 1918’de yazdığı ilk romanı Aydemir ve ikinci romanı Pervaneler (1924) ile ünlüdür. Tek, Aydemir’de ana karakterini Türk idealinin bir simgesi olarak yaratmıştır. Aydemir yaşamını Rus yönetimince baskı altına alınan ve sömürülen Türkler arasında milliyetçilik duygularını yaymaya adamış olan genç bir adamdır. Bu romanıyla Tek Türk milliyetçiliğini ve kimliğini kuvvetlendirmeye çalışmıştır. Romanda Türk ideali ile edebiyattan din ve mitolojiye kadar Batı dünyasından bir dizi imgenin birleşimi okurun dikkatini çekmektedir. Dolayısıyla bu çalışma Aydemir’in öncelikle İngiliz Edebiyatı ortaçağ romansları ile ikinci olarak İsa ve son olarak da Batı mitolojisi ile olan metinlerarası bağlantıları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Roman Aydemir ile romanın kadın karakteri Hazin arasındaki aşkın yüceliğini yansıtması bakımından ortaçağ romansları ile paralellik gösterdiği gibi Aydemir ile İsa’nın hem kurtarıcı hem de günah keçisi ve kurbansı figürler olması açısından da benzerlik göstermektedir. Romanın aynı zamanda Yunan mitolojisindeki ölen-dirilen tanrıları Aydemir karakterinde yansıtması bakımından mitolojik bir yönü de bulunmaktadır. Bu makale Tek’in Batı edebiyatı, din ve mitolojisini romanında nasıl kullandığını inceleyen ve Türk ideali ile Batı dünyasına ilişkin değerlerin bir birleşimini içeren Aydemir adlı romanda adı geçen bağlantıları ortaya çıkaran ve sunan bir çalışmadır.

Anahtar Kelimeler:

a combination of western literature religion and mythology with turkish ideal in the novel of the single of the mufide ferit
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

the only 18921971 works in turkish literature, known as a national literary period, 1911 and 1923, a turkish writer, who wrote his novels in the same period, merciful seyfettin halide edib named ahmet hikmet muftüoğlu, as well as the ‘millet’ and ‘milliyetçilik’ emotions, the author writes the first novel in 1918, the turkish novel, and the second novel propellers were famous for 1924, as the main symbol of the turkish literature, which was created in the middle of the turkish culture of the turkish culture, and the youngest language of the young people who used in the turkish culture

Anahtar Kelimeler:

Agglutinaton Of The Turkish Ideal and Western Literature, Religion and Mythology In Mufide Ferit Tek’s Aydemir
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Müfide Ferit Tek (1892-1971) is a Turkish woman writer who produced her works between the years 1911 and 1923 generally known as the Period of National Literature in Turkish Literature. Müfide Ferit Tek wrote her novels with the feelings of ‘nation’ and ‘nationalism’ along with the other authors writing in the same period such as Ömer Seyfettin, Halide Edib Adıvar, Ahmet Hikmet Müftüoğlu and Aka Gündüz. She is famous for her first novel Aydemir (1918) and her second novel Pervaneler (1924). In Aydemir, Tek created her main character as the embodiment of the Turkish ideal. He is a young man who devotes his life to spread national feelings among the Turks oppressed and exploited by Russian administration. He goes to those zones under Russian domination out of Turkey. Aydemir is a novel through which Tek tried to strengthen Turkish nationalism and identity. In the novel a constellation of the Turkish ideal and the images from the western world ranging from literature to religion and mythology takes the reader’s attention. Therefore this study aims to depict the intertextual relations between the novel, Aydemir and firstly, medieval romances in English Literature, secondly, Christianity and lastly, western mythology. The novel offers not only striking parallels with the medieval romances with its reflection of the sublimity in love between Aydemir and Hazin, but also resemblances between Aydemir and Christ as both redeemers/saviours and scapegoats and sacrificial figures. Aydemir also seems to bear a mythological aspect in respect of the reflection of the dying-reviving gods in Greek mythology in the character of Aydemir. The paper would be one examining how Tek exploited western literature, religion and mythology in the writing of her novel and presenting these connections in Aydemir, which includes an agglutination of the Turkish ideal and the values belonging to the western world.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 48.221
Turkish Studies