Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 210
 İndirme 40
Bilecik İlinde Saya Yerleşmeleri
2016
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bilecik ili ve çevresinde Sakarya Nehri ve kolları plato alanlarını yararak engebeli bir topografya oluşturmuştur. İl genelinde topografyanın ana doğrultusu doğu-batı ve kuzeydoğu-güneybatı yönlü jeolojik yapıya da uygun olarak uzanmaktadır. Bu durum, kuzeyden güneye doğru yüksek ve alçak sahalar şeklinde morfolojik ünitelerin sıralandığı morfolojik birimlerle, tektonik birimler arasında sıkı ilişkiyi de göstermektedir. Bilecik ili ve çevresinde engebeli bir topografyanın olması, geçmişten günümüze Bilecik ilinde tarıma uygun arazilerin kısıtlanmasıyla birlikte hayvancılık faaliyetlerinin önem kazanmasına sebep olmuştur. Köy içerisinde özellikle küçükbaş hayvan sürülerinin zaptedilmesinin zor olması, hayvanların köy içerisinde ve yakın çevresinde sebze ve meyve alanlarına zarar verme durumu gözetilerek geleneklerin de etkisiyle, küçükbaş hayvan sürülerinin barındırıldığı alanlar köyün uzağında yer alan otlaklar çevresindeki araziler üzerinde kurulmuştur. Bu makalenin konusunu Bilecik'te sayıları giderek azalan kır yerleşmelerinden biri olan sayalar oluşturmaktadır. Bilecik'te küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapmak amacıyla, köyün dışındaki otlak alanları üzerinde kurulmuş, ağıl ve çoban kulübesinden meydana gelen ve genellikle yıl boyu kullanılan yerleşmelere saya adı verilmektedir. Bilecik'te sayaya farklı isimler de verilmektedir. Sürünün (davar) arazide otladıktan sonra geceleyerek dinlenmesinden dolayı yatak, kış mevsiminde köyün uzağındaki sayada barındırılmasından dolayı kışla da denilmektedir. Sayaların kuruluş yeri seçiminde topografya, iklim, bitki örtüsü ve su kaynakları gibi doğal faktörlerin yanı sıra; arazi mülkiyeti gibi beşeri coğrafya faktörleri de etkili olmaktadır. Bilecik'teki geleneksel sayalar, sayanın yakın çevresinden sağlanan malzeme ile basit bir şekilde inşa edilmiştir. Bilecik'te sayalar giderek terk edilmektedir. Sayaların giderek terk edilmesinde, kırsal ekonomik düzenin mevcut nüfusu besleyebilecek yeterlilikte olmamasıyla birlikte hayvancılıkta hijyen şartları ve uğraşının zor olması genç nüfusun hayvancılıkla uğraşmak istememesine ve bunun sonucunda özellikle genç nüfusun köylerden şehirlere doğru göç etmesi etkili olmaktadır. Sonuçta, Bilecik ilinde kırsal kesim için önemli bir ekonomik ve kültürel değer olan sayalar, günümüzde hızla terk edilmekte ve kullanılmayarak yok olmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.084
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini