Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 123
 İndirme 38
Antep Amerikan Hastanesi ve Bölge Halkı Üzerindeki Etkisi (1880-1920)
2015
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

1810 yılında Amerika’da kurulan ABCFM, 1820 yılından sonra Osmanlı topraklarında da misyon çalışmalarına başlamıştır. Bu misyon teşkilatı din, eğitim ve basın-yayın faaliyetlerinin yanı sıra sağlık çalışmalarıyla da Osmanlı coğrafyasında etkinlik göstermiştir. Amerikan Board teşkilatının sağlık çalışmalarını yürüttüğü merkezlerden birisi de Antep olmuştur. Misyonerler Antep’te Azariah Smith Memorial Hastanesi’ni kurarak hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Misyonerler, Antep’teki Amerikan Kolejinin tıp bölümünden yetiştirdiği Ermeni doktorlarla bölgede çalışmalarda bulunmuşlardır. Bunlar arasında Halep’teki modern hastanenin kurucusu olan Dr. Altoonian, Antep’te tıp çalışmaları yapan Dr. Habib Nazarian ve Antep’teki Amerikan Hastanesi’nde cerrah olan Dr. Hovsep Bezjian da bulunmaktaydı. Yine Antep’teki Belediye Hastanesi’nde Amerikalı ve Ermeni doktorlar zaman zaman görev yapmışlardır. Hastanede din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmadan hizmet verilmiştir. Misyoner kaynaklarına göre, bu çalışmalarından dolayı olsa gerek, Anteplilerin 1887 yılında hastaneye 53 lira bağışta bulunduğu, bu paranın Ermeni ve Müslümanlardan sağlandığı, Antepli üç paşanın da üçer lira bağışta bulunduğu belirtilmektedir. Antep’teki sağlık çalışmalarının ivme kazanması Dr. Fred D. Shepard’ın 1882’de Antep’e gelmesiyle olmuştur. Shepardlar, üç kuşak boyunca, Gaziantep, Beyrut ve İstanbul’da sağlık hizmeti vermiş Amerikalı misyonerlerdir. Cemal Paşa, Adana’ya genel vali olarak atanınca, 1909 olaylarında bölgede zarar gören köylerin inşası için oluşturulan 3 kişilik komisyona Dr. Shepard’ı da atamıştır. Dr. Shepard bu çalışmaları nedeniyle 1910 yılında Sultan Mehmet Reşat tarafından beşinci derecede mecidi nişanı ile taltif edilmiştir. Aynı çalışmalarından dolayı Kızıl Haç da Dr. Shephard’a madalya göndermiştir. Hastanede tedavi edilen hastaların etnik dağılımı Türk, Ermeni, Kürt, Arap, Rum, Çerkez, Alman, Süryani ve Yahudi olarak verilmektedir. Dini dağılımı ise; Müslüman, Gregoryen, Protestan, Rum Katolik, Yahudi ve Mormon idi. Bu bildirinin konusunu Misyonerlik Faaliyetleri Çerçevesinde Antep Amerikan Hastanesi ve Bölge Halkı Üzerindeki Etkisi oluşturmaktadır. Bu çerçevede Misyonerlik faaliyetlerine, Bölgenin Toplumsal ve Etnik yapısına değinilerek Amerikan Board’un faaliyetleri tartışılacaktır. 1880-1920 tarih aralığını içeren bu çalışma, Amerikan Board’a ait arşiv, mikro film, yıllık raporlar ve hastane kataloglarından yararlanılarak hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.053
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini