Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 52
 İndirme 14
Tayyib Sâlih'in Mevsimu'l-hicre İla'ş-şimâl Adlı Romanında Postkolonyal İzlekler
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Edward Said'in, 1970'li yılların sonlarına doğru "kolonyal eleştiri"nin temellerini atan Orientalism adlı eserinin yayımlanmasından sonra akademik çevrelerde şekillendirilen postkolonyal söylem genel itibariyle, Üçüncü Dünya Ülkeleri'nde kolonyalizmin etkilerini araştırmaya odaklanır ve söylem analizinin nüvesi mahiyetinde olan aklın evrenselliği, küresel gelişim ve ilerleme, bireylerin ve ulusların kendi kaderlerini tayin edebilme yetisi ve bu tayin yetisinin bir sonucu olarak bütün bir özgürlük prensibine dayanır. Gerçek ile imgesel, dil ile göstergeler arasında dolayım kuran, edebi metinler aracılığıyla kültürlerarası karşılaşmaları ve metinlerarası etkileşimleri inceleyen edebiyat ise hem kolonyalist hem de kolonize ulusların edebi metinleri aracılığıyla, kolonyal temasın iki taraf açısından olumlu ya da olumsuz etkilerini irdeler. Koloni İmparatorluklarının doğrudan ya da dolaylı olarak hegemonya kurduğu Doğu, özellikle Afrika uluslarının edebiyatlarında kolonyal temasın, kendileri açısından doğurduğu "yıkıcı" sonuçları ele alan birçok metin bulmak mümkündür. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi olan Sudan'da yetişen Tayyib Salih'in, eleştirmenler tarafından yirminci yüzyılın en iyi postkolonyal romanları arasında gösterilen Mevsimu'l-Hicre İla'ş-Şimâl adlı romanı da ilk kültürel temasların postkolonyal dönemde nasıl algılandığına dair kesitler sunar. 1966 yılında yayımlanan roman, kolonyal söylemin o tarihe kadar genel geçer olarak kabul edilen bütün yargılarını, roman kahramanları aracılığıyla tersine çevirmeye çalışır. Bu yüzden bu çalışmada, kolonyal söylemin yaygın hükümleri ve bu hükümlerin romanda ne şekilde tersine çevrilmeye çalışıldığı üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Post-colonial Sights In The Novel Of Tayyib Sâlih's Mevsimu'l-hicre-ila's-simâl
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

After the publication of Edward Said’s work “Orientalism”, which lay the foundation of “colonial criticism” to the late 1970s, the postcolonial speech, formed in academic environments in general, focuses on the investigation of the effects of colonialism in the third world countries, and the universality of mind, global development and progress, the ability of individuals and nations to determine their own fate, and as a result of this determination, is based on the principle of whole freedom. The literature, which creates between the real and the imaginary, the language and the indicators, which studies intercultural encounters and intercultural interactions through literary texts, through the literary texts of both colonial and colonized nations, discovers the positive or negative effects of colonial contact on both sides. It is possible to find many texts in the literature of the Eastern, where the colonial empires directly or indirectly established hegemony, and in the literature of the African nations, which address the "destroying" consequences of colonial contact in their respects. The novel of Tayyib Salih, who has grown up in Sudan, a long-year British colony, which is among the best post-colonial novels of the twentieth century shown by critics, Mevsimu'l-Hicre Ilash-Shimâl, also provides cuts on how the first cultural contacts were perceived in the post-colonial period. The novel, published in 1966, tries to reverse all the judgments of the colonial narrative, which were considered to be a general transition until that date, through the heroes of the novel. So in this study, we will focus on the widespread provisions of colonial speech and how these provisions are attempted to be reversed in the novel.

Anahtar Kelimeler:

Postcolonial Themes In Tayyib Salih's Novel Titled Mevsimu'l-hicre İla's-simâl
2013
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Postcolonial discourse was shaped in academic circles,after publication of Edward Said's work Orientalism that laid the foundations of colonial criticism in the late of 1970s, generally focus on examining the effects of colonialism in the third world and based on principles of universality of reason, global development and advancement, ability of self-determination for i

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.977
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini